Barion Pixel

Mindenmentes csokoládé-málna mousse torta csokicsipkével

Ezt a mentes tortát többen kértétek tőlem. Eredetileg egy kedves ismerősöm szülinapjára készült, de azóta még egyszer elkészítettem, mert annyira megtetszett másoknak is. A tavalyi segítsütis tortámat fordítottam át mentes változatra, egy kicsit más köntösbe csomagolva. Nem mondom, hogy egy gyorsan összedobható desszert, de a végeredmény megéri a fáradozást. Hozzáadott cukor nélkül, eritrittel készül, ezt csak azért írom így, mert természetesen valamennyi gyümölcscukor van a málnában, ezért nem mondható teljesen cukormentesnek. A piskótaalap gluténmentes, és a mousse-rétegek is teljesen tejmentesek. A mousse- és málnavelőréteget mirelit málnából készítettem, de a tetejére még sikerült gyönyörű friss málnát kapnom.

És most lássuk a receptet:

Hozzávalók

Piskótaalap:

  • 2 db tojás
  • 2 ek. víz
  • 40g mandulaliszt
  • 20 g kakaópor (cukormentes holland)
  • 20 g keményítő
  • 80 g eritrit
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só

Csokoládémousse (eredetileg Praliné Paradicsom receptje):

  • 110 g mandulás rizstej
  • 2 tojássárgája
  • 2 lapzselatin
  • 200g csokoládé (cukormentes)
  • 200 g kókusztejszín (Cocomas)

Málnazselé:

  • 200 g málnapüré
  • 1 ek. citromlé
  • 30 g eritrit
  • 5 g gyümölcspektin

Málnamousse:

  • 300 g málnapüré
  • 1 ek. citromlé
  • 100 g poreritrit
  • 250 g kókuszkrém (konzerv kókusztejből lecsöpögtetve)
  • 200 g kókusztejszín (Cocomas)
  • 6 db lapzselatin

A tetejére:

  • 100g 74%-os étcsokoládé
  • 1 tk. étolaj
  • 20 g vaj
  • friss málna díszítésnek

Csokoládécsipke:

  • 100 g 74%-os étcsokoládé

Elkészítés

Először a piskótát készítjük el, hagyományos módon. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az eritrittel és a 2 evőkanál vízzel, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. A száraz alapanyagokat jól összekeverjük, majd a sárgájás krémhez adjuk, végül a fehérjét is beleforgatjuk. 23 cm-es, kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk, majd a 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A csokoládémousse-hoz a tojások sárgáját összekeverjük a rizstejjel, és lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük. Akkor jó, ha már bevonja a fakanalat.

Közben hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapokat, és kicsavarva a tojásos krémhez adjuk, majd az apróra tördelt csokit is belekeverjük. Végül a felvert kókusztejszínt két részletben hozzáforgatjuk.

A kihűlt piskótát egy magasabb tortakarimába visszatesszük (én még celofánnal is ki szoktam bélelni, mert úgy szebb a mousse-réteg), ráöntjük a csokoládémousse-t, majd a hűtőbe tesszük, és hagyjuk megdermedni. (Az egyes rétegek kihűtéséhez kb. félórára van szükség, ami pont elég arra, hogy a következő krémet elkészítsük.)

Addig elkészítjük a málnazseléréteget. Az összes málnaréteghez 500 g málnát pürésítünk, és fémszűrőn átpasszírozzuk. Ebből mérünk ki 200 g-ot, amit felmelegítünk, hozzákeverjük az eritrittel elvegyített pektint, majd 1 percig forraljuk. Amikor langyosra hűlt, ráöntjük a már kihűlt csokoládémousse-ra, majd újra a hűtőbe tesszük a tortát.

A málnamousse-hoz tálba tesszük a málnapürét, a többi hozzávalóval, a kókusztejszínen kívül, amit külön verünk fel, és csak a végén adjuk hozzá. A kókusztejszínnek kb. a felét egy kis edényben felmelegítjük, majd ebben fogjuk feloldani az előre beáztatott zselatinlapokat, és hozzácsurgatjuk a krémhez, állandó keverés mellett. A megdermedt málnazseléréteg tetejére öntjük, és visszatesszük a hűtőbe.

Amikor már jól kihűlt a málnamousse is, és stabil a torta teteje, akkor elkészítjük a csokoládémázt: vízgőz felett felolvasztjuk, és a torta tetejére simítjuk a csokoládét. Még mielőtt megdermed, kirakjuk a málnával, és utána tesszük újra a hűtőbe.

A legvégén a csokicsipkét készítjük el. Ugyanakkora sütőpapírt vágunk, mint a torta kerülete, és amilyen magasra szeretnénk, hogy a csipke érjen. Nagyon fontos, hogy pontos legyen a papírcsík, mert amikor rakjuk fel a tortára, már nem tudunk változtatni a méretén. A 100 g csokoládé 1/3-át félretesszük, a többit vízgőz felett felolvasztjuk. A maradék csokit hozzákeverve, temperáljuk a csokoládét. Megvárjuk, míg kissé lehűl, kb. 31-32 fokra, akkor tudunk vele dolgozni, és betöltjük egy habzsákba (vagy sima nejlonzacskóba, aztán levágjuk a sarkát), és ezzel tetszőleges mintát rajzolunk a papírcsíkra. Amikor kész vagyunk a mintával, akkor nagyon fontos, hogy megvárjuk, míg a csoki “behúz”, kissé megszárad, és mér nem ragad, ahogy az ujjunkkal hozzáérünk, de még képlékeny, körbe tudjuk hajlítani a tortán a papírral együtt. Óvatosan körbevesszük a csokis papírcsíkkal a tortát, kissé körbesimítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, míg teljesen meg nem szilárdul (kb. 10 perc). Utána óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, nehogy eltörjön a széle a csipkének – de ne ijedjetek meg, könnyen lejön.

Jó munkát és jó étvágyat!

Forrás: Mariannkonyha

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: