Szeretném megmutatni annak a tortának a receptjét, amivel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által meghirdetett cukormentes torta háziversenyen indultam. Nem állítom, hogy pár perc alatt összedobható, de egy-egy alkalomra mindenképpen megéri a fáradozást, mert különlegesen ízletes, és nyírfacukorral készül, így bűntudat nélkül fogyaszthatunk belőle egy-egy szeletet.
Hozzávalók
Kakaós piskótalap:
2 db tojás
2 ek víz
40 g holland kakaópor (cukormentes)
40 g kukoricakeményítő
1/2 csomag sütőpor (6 g)
80 g nyírfacukor
1 csipet só
Piskóta (sárga):
2 tojás + 1 sárgája
80 g nyírfacukor
1/2 csomag sütőpor (6 g)
80 g zabpehelyliszt
1 csipet só
Kakaós íróka:
1 tojásfehérje (a sárga piskótából megmaradt)
40 g vaj
30 g nyírfacukorpor
30 g zabpehelyliszt
4 tk kakaó
Bazsalikomos-körtés krém:
2 db vilmoskörte
200 g mascarpone
180 g görög joghurt
250 ml tejszín
100 g nyírfacukorpor
1 csomag zselatinfix
1/2 citrom
szegfűszeg
1/2 vaníliarúd
1 marék friss bazsalikomlevél
Csokoládéglazúr:
115 ml víz
145 g nyírfacukor
48 g kakaópor
95 ml tejszín
6 db lapzselatin (10 g)
Elkészítés
Először feltesszük főni fűszeres vízben a meghámozott és negyedelt körtéket, kevés nyírfacukorral, 5-6 db szegfűszeggel, a fél vaníliarúddal és a bazsalikomlevéllel, majd a szirupban hagyjuk kihűlni.
Kakaós piskótalap: a tojások sárgáját a nyírfacukorral jól kikeverjük, a tojások fehérjét habbá verjük egy csipet sóval, majd a sárgájás krémhez keverjük a keményítővel és sütőporral elkevert kakaóport, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (tűpróbáig) sütjük.
Mintás piskóta: a kakaós írókához habosra keverjük a vajat a tojásfehérjével és a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és zabpehelylisztet. Nyomózsákba (vagy levágott sarkú nejlonzacskóba) tesszük, és sütőpapírra mintát rajzolunk belőle, majd fél órára a hűtőben pihentetjük, hogy megkeményedjen, és ne maszatolódjon el, amikor ráöntjük a sárga piskótamasszát.
Sárga piskóta: a tojások sárgáját a nyírfacukorral fehéredésig kikeverjük, a fehérjét habbá verjük egy csipet sóval, a zabpehelylisztet elkeverjük a sütőporral, majd óvatosan összeforgatjuk őket.
A hűtőből elővett írókás sütőpapírra terítjük a masszát, és kb. 10 perc alatt kisütjük (a képen látható piskóta dupla adag).
Amíg a piskóták hűlnek, elkészítjük a krémet. A párolt körtét elfelezzük. A felét pár szem bazsalikomlevéllel és 1-2 evőkanál főzőlével elturmixoljuk, a másik felét pedig apró kockára vágjuk. A mascarponét összekeverjük a görög joghurttal, belevegyítjük a zselatinfixet, majd a nyírfaporcukrot, a körtepürét, végül a kockázott körtét is.
Összeállítjuk a tortát. A tortaforma aljára kerül a kakaós lap. Méretre vágjuk a mintás piskótát, és kibéleljük vele a tortaforma oldalát. Megtöltjük a mascarponés-körtés krémmel, és hűtőbe tesszük, amíg a csokiglazúrt elkészítjük.
A csokoládé glazúrhoz a vizet, a kakaóport, a tejszínt és a nyírfacukrot összefőzzük, forrás után még 5-6 percig gyöngyözzön.
Addig a zselatinlapokat beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tűzről levett és kissé kihűlt csokimázhoz keverjük. Míg teljesen lehűl, időnként megkeverjük, majd a torta tetejére simítjuk. 1-2 szelet körtével és bazsalikomlevéllel díszítjük.