A franciák pizzájaként is emlegetett quiche (ejtsd: kis) omlós, sós pite vajas tésztából, feltétekkel és tejszínes tojással összesütve. A leghíresebb és legegyszerűbb alapváltozta a Quiche Lorraine (kis loren), amely szalonnával, tojással, tejszínnel és kakukkfűvel készül. De bármilyen zöldséggel elkészíthetjük, cukkinivel, brokkolival, spárgával, gombával, spenóttal, paradicsommal és persze húsfélékkel is isteni.
A tésztát akár előző nap is elkészíthetjük, és a zöldségeket is előre megpárolhatjuk, így már igazán gyorsan össze lehet rakni, és csak meg kell sütni. Általában előételként vagy könnyű vacsoraként fogyasztják salátával, de bármelyik főétkezésre is megállja a helyét, akár langyosan vagy hidegen is. Hétvégi családi reggelikhez is kitűnő választás!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj felkockázva
- 1 tojássárgája
- 0,5 dl jéghideg víz
- 1 tk só
A töltelékhez:
- 30 dkg zöldspárga
- 30 dkg csiperkegomba
- 10-15 dkg bacon
- 1 db kápia paprika
- 10-15 dkg színes koktélparadicsom
- 1 csomag zöldhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 3 db tojás
- 2,5 dl tejszín
- só, bors, mediterrán fűszerkeverék
Elkészítés:
- Először a tésztát készítjük el: gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, a hozzávalókat, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj – vagyis omlós tésztát készítünk -, majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket felkockázzuk, karikázzuk, a bacont csíkokra vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk a bacont, majd a karikára vágott zöldhagymát is megpároljuk. Utána hozzáadjuk a kis kockára vágott kápia paprikát, majd a gombát és a spárgát. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és mediterrán fűszerkeverékkel. Kevés vizet hozzáöntve, félpuhára főzzük, mert még a sütőben is sülni fog.
- Egy külön tálban kézi habverővel összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, és belereszeljük a parmezánsajtot, majd a langyosra hűlt zöldségeket is hozzákeverjük.
- A pitetésztát kinyújtjuk, és egy 28 cm átmérőjű kivajazott, liszttel meghintett piteformába simítjuk úgy, hogy legyen pereme. Eredetileg vaksütéssel kell elősütni – úgy, hogy letakarjuk sütőpapírral, babot, lencsét öntünk rá, vagy sütőkövet teszünk rá nehezéknek, hogy ne púposodjon fel -, de ezt én most kihagytam, és csak jó sűrűn megszurkáltam a tészta alját villával, és így sütöttem elő 180 fokon 15 percig.
- A sütőből kivéve beleöntjük a tojásos keveréket, kirakjuk félbevágott koktélparadicsommal és friss bazsalikomlevelekkel:
- Visszatesszük a sütőbe kb. még 20 percre. Amikor már szép piros a széle, de még rezeg kicsit, akkor már jó, mert hűlés közben megszilárdul majd, és szépen lehet szeletelni.
További csodás recepteket találtok a Mariannkonyha oldalán!