Barion Pixel

Rakott zöldséges-tofus curry

A magyar és az indiai konyha találkozásából született meg ez a tápláló, melengető, igazi téli, pikáns étel. Az indiai konyha fűszerei, mint a csili, a curry, a kurkuma és a római kömény elengedhetetlen a konyhámban, főként, ha hidegre fordul az időjárás.

Hozzávalók:
1,5 bögre barna rizs kétszeres mennyiségű, sós, vegamixes vízben megfőzve
kókuszolaj
2 fej vöröshagyma felkockázva (vagy 1 nagy szál póréhagyma félkarikákra vágva)
2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 blokk füstölt tofu
1 bögre mirelit zöldborsó
2 szál sárgarépa félkarikákra vágva
1 szál fehérrépa félkarikákra vágva
3 ek sűrített paradicsom
1 ek csilikrém vagy csípőspaprika-krém
1 tk kurkuma
2 ek szójaszósz
1 ek curry fűszerkeverék
1 tk római kömény
só, bors, vegamix ízlés szerint
2 babérlevél
3 dl kókusztej
2 marék friss bébispenót (elhagyható)
1 pohár növényi tejföl

Elkészítés:
Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a babérlevelet, és minden egyéb fűszert. 1-2 percig alacsony lángon pirítjuk. Rámorzsoljuk a füstölt tofut, felöntjük szójaszósszal, majd újabb 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a répákat, pici vizet öntünk alá, összeforgatjuk, aztán belekerülhet a borsó is. Lefedve, közepes lángon pároljuk kb. 10 percig. Felöntjük a kókusztejjel és a sűrített paradicsommal, alaposan összeforgatjuk, és lefedve, takaréklángon, újabb 10 perc alatt összefőzzük. (A spenótot nem főzzük, csak a legvégén tesszük bele.) Egy jénai tál aljára lenyomkodjuk a barna rizst, egyenletesen eloszlatjuk rajta a zöldséges curryt, a tetejét pedig megkenjük a tejföllel.
180 fokos sütőben, 30-40 percig sütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.

Forrás: Gréta konyhája

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: