Barion Pixel

Pad thai pirított tofuval

A pad thai, ahogy neve is mutatja, a thai konyha egyik talán legnépszerűbb alkotása, és számomra az egyik legfinomabb gyorsétel, amit az ember ehet, a gyümölcs és a szusi után.

A thai sült tésztát ezerféleképpen variálhatjuk. Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek: wokból jön, tészta van benne, de gluténmentes, zöldségeket és mogyorót is tartalmaz – szóval egy gasztrohedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a mennyország.

Hozzávalók:
200 g rizstészta
2 ek mogyoróvaj
4 ek teryaki szósz vagy sima szójaszósz, tamari
1 ek sűrített paradicsom
1 ek vörös vagy zöld thai currypaszta
1 marék pirított földimogyoró
300 g füstölt tofu
5-6 gerezd fokhagyma
kedvenc zöldségek (pritaminpaprika, lila hagyma, répa, zeller, brokkoli stb.)
1 csokor friss koriander
mogyoróolaj, vagy bármilyen ázsiai wokolaj (kókuszolaj is megfelel)
ujjnyi csili, ha valaki csípősen szereti

Elkészítés:
1. Az üvegtésztát leforrázzuk, majd 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, félretesszük.
2. Wokban felhevítjük az olajat, majd beletesszük a csíkokra vagy kockákra vágott tofut, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a teryaki szósszal. Addig pirítjuk, míg a szójaszószt a tofu fel nem szívja, és ropogós, kérges nem lesz. Ekkor félretesszük.
3. A wokban kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a currypasztát, a mogyoróvajat, a sűrített paradicsomot és a szójaszószt. Ha már krémes szósz állagú, beletesszük az aprított fokhagymát is, 1 percig pirítjuk, majd jöhetnek a zöldségek. Átforgatjuk, és kb. 5 percen keresztül rázogatva pirítjuk. Akkor jó, amikor a zöldségek már kissé megpuhultak, de még roppanósak.
4. Hozzáadjuk először a tésztát, majd a sült tofut is beleforgatjuk.
5. Tálaláskor megszórjuk pirított mogyoróval és felaprított korianderlevelekkel.

Forrás: Gréta konyhája

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: