Régen terveztem már, hogy készítek valamilyen gesztenyés édességet. Az ötlet az egyik kedves ismerősöm mentes cukrászdájából, a Sovány Vigaszból van, ahol a kedvenc sütink az ő híres gesztenyés krémesük. Természetesen ez a torta nem ugyanolyan, ez a saját receptem, de az inspirációt Klaudiának köszönöm! A kekszes alaphoz, ha nem gond a glutén, teljes kiőrlésű cukormentes kekszet is használhatunk.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
Kekszes-gesztenyés alap:
- 250 g natúr gesztenyemassza
- 100 g keksz (Gullón gluténmentes)
- 50 g kókuszolaj
- 50 g poreritrit
- 1-2 evőkanál sűrűbb kókusztejszín (pl. Cocomas)
- fél tk. őrölt fahéj
- 1 tk. Dr. Oetker rumaroma
Krém:
- 350 ml kókusztej
- 3 evőkanál eritrit
- 1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
Tejszínkrém:
- 250 ml sűrűbb kókusztejszín (pl. Cocomas)
- 1 evőkanál poreritrit
- 1 mk. vaníliaesszencia
- 1 csomag Dr. Oetker habfixáló
Tetejére:
- 100 g gesztenyemassza
- 1 evőkanál poreritrit
- 1 mokkáskanál rumaroma
Elkészítés
- A kekszet késes aprítóban porrá őröljük, és jól összedolgozzuk az alap többi hozzávalóval. A masszát egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk egyenletesen eloszlatva. Egy pohár aljával végig tudjuk nyomkodni, hogy minél tömörebb legyen, majd amíg a krémet készítjük, betesszük a hűtőbe.
- A vaníliakrémhez a pudingport összekeverjük az eritrittel és kevés kókusztejjel. A maradék kókusztejet feltesszük melegedni, majd hozzáöntve a pudingot, állandó keverés mellett besűrítjük, és a kekszes alapra öntjük.
- A tejszínes réteghez lényeges, hogy a kókusztejszín/kókuszkrém jó hideg legyen, mert akkor jobban felverődik. Lassú fokozaton felverjük, hozzáadagolva a poreritritet, vaníliát és a habfixálót, majd a kihűlt pudingkrémre simítjuk.
- A torta tetejére gesztenyemasszát nyomunk krumplinyomón, vagy reszelőn ráreszeljük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd mielőtt levesszük a tortakarimát, éles késsel körbevágjuk.
Forrás: Mariannkonyha