Barion Pixel

Falafel házilag

Ki ne ismerné a közel-keleti gyorsétkezdék kedvenc húsmentes finomságát? Bár nem mindenki tudja, hogyan is készül, de egy biztos: isteni (és életmentő, ha úton vagyunk)! Jó hír, hogy otthon is elkészíthető, akár tojás- és gluténmentesen, minimális olajjal.

Hozzávalók:
2 bögre dobozos vagy üveges főtt csicseriborsó (a levét öntsük le, és tegyük el aquafabának, amiből vegán „tojáshabot”, pavlovát vagy macaront készíthetünk)
1 és 1/2 bögre csicseriborsóliszt (a legjobb az eredeti besan)
6-8 gerezd fokhagyma
1/2 bögre aprított friss petrezselyem
1/2 bögre aprított friss korianderlevél
1 tk őrölt garam masala vagy római kömény
1 mk őrölt koriander
1 mk kurkuma
só, bors, vegamix
1 tk olaj
1 mk szódabikarbóna

Elkészítés:
Aprítóba tesszük a csicseriborsót, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ne aprítsuk krémesre, csak darabosra, hogy jól összeálljon. (Ha nincs aprítónk, akkor villával jó szét kell nyomkodnunk először a csicseriborsót, aztán adjuk hozzá a fokhagymát fokhagymanyomón áttörve vagy reszelve, majd a lisztet, valamint a fűszereket, és úgy gyúrjuk össze.)

190 fokra előmelegítjük a sütőt. Nedves kézzel golyókat formázunk a masszából, majd a két tenyerünk között összelapítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket.

Olívaolajat fújunk a tetejükre olajspray segítségével, és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sok-sok zöldséggel együtt pitába tehetjük, meglocsolhatjuk növényi joghurtszósszal, de magában is fogyaszthatjuk, például mentás-joghurtos szószba mártogatva.

Forrás: Gréta konyhája

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: