Barion Pixel

Az élet itala: zöld turmix

Három évvel ezelőtt még el sem tudtam képzelni, hogy egy sűrű zöld „löttyel” kezdjem a napomat, azt meg végképp nem, hogy lelkes rajongással fogyasszam mindennap. Az én reggeli „kávém” friss, édes, és minden cseppje érezhetően vérré válik a testemben. Ez az ital nem más, mint a zöld turmix.

A nyersvegánság elterjedésével és az internet segítségével ma már könnyen elérhetőek azok a régi-új irányzatok, amelyek a friss leveles zöldek és a gyümölcsök jótékony hatásairól számolnak be. Én először külföldi, majd magyar nyersvegán blogokon találkoztam először a zöld turmix (green smoothie) fogalmával, térhódításával. Áldásos erejéről, szervezetre gyakorolt pozitív hatásáról magam is hamar meggyőződtem. Az ember teste egyszerűen életre kel a klorofill, az élő enzimek, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az érett gyümölcsben található, benzinként működő gyümölcscukor kombinációjától.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy gyümölcs mellé zöld leveleket teszünk az italunkba, de ha más nem is, az íze meg fog győzni.

Azt sokszor hallhatjuk, hogy az élelmiszerekben nincs elég tápérték, így ezek nem táplálékok, csak élelmiszerek. Ráadásul nagy részük inkább vegyipari termék, mint ennivaló – igaz, az ízük jó, és ez a csapda! Felmerülhet a kérdés: akkor honnan vegyünk egyáltalán táplálékot?

Miben különböznek ezek a vadon termő „ételek” a „civilizált” világ élelmiszereitől?

Az utóbbiak finomított, feldolgozott termékek, és szinte mindent megfőzve, puhán eszünk. Lassan ott tartunk, hogy nem tudjuk megrágni a nyers ételeket. Pedig ezekben enzim található, amitől élő az élő, valamint ami biztosítja a szervezet megfelelő működését, tehát a hibák javítását és a támadások (vírusok, baktériumok, mikrobák) kivédését.

Főzés során az enzimek elpusztulnak, a tápérték (ami egyébként is alacsony) nagymértékben lecsökken. Ezeknek az ételeknek a feldolgozásához a szervezet a saját enzimkészletét (ami nem áll korlátlanul rendelkezésre) használja fel, ahelyett, hogy az „üzemviteli és ellenőrző” szerepüket végeznék, azaz a megelőzés, fenntartás és öngyógyítás tevékenységét. Így ez az egyik fő oka a degenerálódásnak (a normálistól való eltérésnek) és a betegségeknek. A nyugati ember étrendje gyulladáskeltő! Miért van az, hogy az orvostudomány nagyfokú fejlődése ellenére is egyre több a degeneratív betegség?

Az enzimjeink fogynak a főtt ételek miatt.

A zöld turmixok éppen ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy az egészséges működésünkhöz szükséges nyers ételmennyiséget – ami ideális esetben 70%-a kellene hogy legyen a napi táplálékunknak – már reggel, vagy a délelőtti órákban bevigyük szervezetünkbe. Lehet, sosem rágcsálnánk el egy csokor petrezselymet, friss pitypanglevelet, vagy egy marék bébispenótot a reggeli szendvicsünk mellé, azonban ha almával, érett banánnal, vagy az éppen szezonális gyümölcsökkel és vízzel kombináljuk, frissítő, élvezetes italként könnyedén elfogyaszthatjuk. Akár 2 litert is!

A turmixolással feltörjük a rostokat, könnyebben emészthetővé és hasznosíthatóvá tesszük, és tetemes mennyiségű zöld levelet tudunk elfogyasztani pillanatok alatt, jóízűen. A zöld turmixok elkészítésének csak a fantáziánk és a gyümölcsök, zöld levelek fellelhetősége szab határt.

A zöld levelekben, salátafélékben rengeteg a klorofill, ami az élő szervezet számára legalább olyan fontos, mint a napfény. A növények a nap energiáját jórészt klorofillban tárolják. Így mondhatjuk, hogy a klorofill folyékony napfény, a fogyasztásával szinte napfényben fürdetjük szerveinket. A molekulája hasonló a vérben levő egyik hemoglobinmolekulához. Óvja a testünket, tisztítja, gyógyítja szerveinket, sok kórokozó baktériumot és gombát, sőt daganatsejtet is elpusztít sok más előnyös hatása mellett.

A zöld turmix napi fogyasztása a legjobb megoldás a klorofillbevitelre, ami segít rendbe tenni és fenntartani a megfelelő bélflórát, így egészségünk helyreállításában és a megelőzésben is óriási szerepe lehet. Méregtelenítő, lúgosító hatású, segít a sav-bázis egyensúly beállításában.

A klorofillban, enzimekben, vitaminokban, bioelemekben és ásványi anyagokban gazdag zöld turmix jótékony hatásai összefoglalva:

  • Azonnal a véráramba jut.
  • Javítja a vérképet.
  • Segít a rák megelőzésében.
  • Vasat juttat a szervezetbe, így enyhíti a vérszegénységet.
  • Vérképző, így növeli a vörös vértestek számát.
  • Vérhígító és vértisztító hatású.
  • Segíti a méregtelenítést és a savak kiürítését.
  • Lúgosítja, tisztítja a szöveteket és eltávolítja a méreganyagokat a sejtekből – segíti a méregtelenítést.
  • Közömbösít számos, élelmiszerrel a testbe juttatott mérget.
  • Javítja a vérkeringést.
  • Tisztítja és szagtalanítja a beleket, enyhíti a gyomorbántalmakat.
  • Segíti a vese és a máj tisztulását.
  • Jótékonyan hat a menstruációra.
  • Javítja a vérzékeny betegek állapotát.
  • Fokozza a tejelválasztást.
  • Csökkenti a gyulladásos eredetű fájdalmakat, így pl. a torokfájást, máj- és a mandulagyulladást is.
  • Pusztítja a sebekben elszaporodó baktériumokat.
  • Gyorsítja a sebek gyógyulását.
  • Megszünteti a testszagokat.
  • Kiváló száj- és toroköblítő, mivel tisztítja és erősíti a fogínyt, és megszünteti a rossz szájszagot.
  • Segíti az anyagcserét, enyhíti az aranyér okozta fájdalmat.
  • Fokozza a sejtlégzést.
  • Előmozdítja a hurutos váladék távozását.
  • Javítja a lábak vérkeringését, így enyhíti a visszeresség okozta panaszokat is.
  • Javítja a látást.
  • Előnyös reumás panaszoknál, köszvénynél.
  • Csökkenti a fáradtságot.
  • Növeli a vitaminok és ásványi anyagok hatását.
  • Javítja a szervezet oxigénkoncentrációját.
  • Segíti a felszívódást, így a táplálék hasznosítását is.
  • Erős antioxidáns, így védi a sejteket.
  • OPTIMALIZÁLJA a szervezet működését és FENNTARTJA az EGÉSZSÉGET!

A zöld turmix fogyasztásának alapszabályai:

  • Csakis éhgyomorra igyuk, lehetőleg reggel.
  • Az érett gyümölcsök mellé mindig tegyünk legalább egy marék zöld levelet, salátafélét (csalán, pitypang, tyúkhúr, porcsin, sóska, petrezselyem, spenót, rukkola, madársaláta stb.)
  • Mindig vízzel hígítsuk a turmixunkat.
  • Utána 2-3 órán keresztül ne fogyasszunk vízen kívül semmi mást.
  • Adhatunk hozzá fahéjat, ezzel megakadályozzuk az erjedést.

Kép és szöveg: Gréta konyhája

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: