Barion Pixel

A tökéletes bor-sajt párosítások

A szeptemberrel beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka – itt az idő, hogy otthon is elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat! Az alábbi útmutató segítségével bárki könnyedén megtalálhatja a finom nedűkhöz passzoló sajtokat is.

A bor és sajt párosításának általános szabályai

  1. Azonos régióból származnak
  2. Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek remekül kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

  3. Az ízintenzitásuk hasonló
  4. Könnyen belátható, hogy egy magas alkoholtartalmú, tüzes vörösborral vagy egy erős likőrborral ízintenzitásban csak egy érett sajt tudja felvenni a versenyt, míg az enyhébb ízű sajtok a könnyű fehérborok mellett tudnak érvényesülni. Ennek megfelelően a kevésbé érett, gomolya jellegű sajtok a gyümölcsös borokhoz passzolnak – reduktív fehérborral vagy rozéval a legjobbak -, az érett penészes sajtok pedig teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb, testes vörössel, vagy akár természetesen magas cukortartalmú borokkal.

    Melyik sajthoz milyen bort válasszunk?

    Fehérpenészes sajtok (camembert, brie)

    Borválasztás szempontjából ezek adják az egyik legváltozatosabb kategóriát. Magas zsírtartalmuk mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a borválasztásnál: egy kevésbé éretthez inkább fehér (pl. Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor (Cabernet Sauvignon) dukál.

    Ementáli típusú sajtok (Pannónia)

    A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak, például Pinot Noirt vagy Merlot-t.

    Kéksajtok

    A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnően kiegészítik egymást például az édes desszertborokkal (pl. Tokaji Aszú) és a tüzes vörösborokkal (pl. Shiraz).

    Kecskesajt

    A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy. Nem csoda, hiszen a lágy, jellegzetes ízű sajthoz mennyei ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.

    Füstölt sajt (Karaván)

    Az intenzív aromájú füstölt sajthoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A Szürkebarátnak, a Hárslevelűnek vagy a Királyleánykának is tökéletes kiegészítője lehet egy szelet Karaván sajt.

    Ezek a javaslatok jó alapot adnak a legfinomabb ízpárok megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes néha felrúgni! Bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.

    Forrás: Pannontej.hu
    Fotó: Pixabay.com

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: