Barion Pixel

Mákos bejgli gluténmentesen Zelleitündi módra

Életem első gluténmentes bejglije, ami nagyszerűen sikerült. Mennyei finom és cukormentes! Mindössze 23,2 gramm szénhidrát van 100 gramm kész mákos bejgliben! A recept mennyiségei 1 kisebb rúdhoz elegendőek.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
  • 1 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 0-100 g langyos tej
  • fél teáskanál fruktóz
  • fél evőkanál tejföl
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg eritrit
  • 1 tk szárított élesztő
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • negyed citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 5 dkg mák
  • 3 dkg porrá őrölt eritrit
  • 1 tk 1:4 édesítő
  • pár csepp tej
  • 2 dkg mazsola
  • kevés reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tejet a tojássárgájával és a tejföllel elkeverjük, majd a lisztes keverékkel pár perc alatt összegyúrjuk, míg az útifűmaghéj magába nem szívja a nedvességet. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá még egy kis gluténmentes lisztet. Letakarjuk, és 40 percig pihentetjük.

Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, annyi tejet adagolva hozzá, hogy kenhető állagot kapjunk, de ne legyen túl híg, mert szétreped a bejgli. Kóstoljuk meg, elég édes-e – tetszés szerint édesíthetjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a tojássárgával megkenjük a bejglit, majd hideg helyen félórát pihentetjük.

Mielőtt betennénk a sütőbe, megszurkáljuk a tetejét, úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát – így nem reped majd szét sütés közben. 180 fokos sütőben kb. 15-25 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Zelleitündi.hu

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: