Életem első gluténmentes bejglije, ami nagyszerűen sikerült. Mennyei finom és cukormentes! Mindössze 23,2 gramm szénhidrát van 100 gramm kész mákos bejgliben! A recept mennyiségei 1 kisebb rúdhoz elegendőek.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
- 1 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 0-100 g langyos tej
- fél teáskanál fruktóz
- fél evőkanál tejföl
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg eritrit
- 1 tk szárított élesztő
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- negyed citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 5 dkg mák
- 3 dkg porrá őrölt eritrit
- 1 tk 1:4 édesítő
- pár csepp tej
- 2 dkg mazsola
- kevés reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tejet a tojássárgájával és a tejföllel elkeverjük, majd a lisztes keverékkel pár perc alatt összegyúrjuk, míg az útifűmaghéj magába nem szívja a nedvességet. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá még egy kis gluténmentes lisztet. Letakarjuk, és 40 percig pihentetjük.
Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, annyi tejet adagolva hozzá, hogy kenhető állagot kapjunk, de ne legyen túl híg, mert szétreped a bejgli. Kóstoljuk meg, elég édes-e – tetszés szerint édesíthetjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a tojássárgával megkenjük a bejglit, majd hideg helyen félórát pihentetjük.
Mielőtt betennénk a sütőbe, megszurkáljuk a tetejét, úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát – így nem reped majd szét sütés közben. 180 fokos sütőben kb. 15-25 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Zelleitündi.hu