Az év során minden időszaknak megvannak a jellegzetes gyümölcsei és zöldégei, az őszi-téli időszakban sok más mellett helyet kapott a cékla is, hiszen ekkor terem. Talán kissé alulértékelt, leginkább savanyúság formájában fogyasztjuk, pedig egy igazi superfood-ról van szó, az egyik legegészségesebb zöldségünk. Nézzük meg a jótékony hatásait, és pár könnyen elkészíthető, ízletes receptet is!
Hatásai a szervezetre
A legtöbben szeretünk odafigyelni arra, hogy nap mint nap vigyünk be a szervezetre pozitívan ható élelmiszereket. Az interneten évek óta nagy népszerűségnek örvendő avokádó, chia mag, stb., mellett bizony van sok, kissé elfeledett, de nagyon égészséges élelmiszer is. A cékla is ide tartozik. Képes javítani a bőr állapotát, csökkenteni a vérnyomást, és a szervezetben lévő gyulladást. Segíti a máj működését, és zsírégető hatása is van. Kíváncsi vagy mire jó még? Kattints a videóra!
Nézzünk pár receptet is, ami túlmutat a hagyományos savanyúságon!
Kezdésnek egy könnyen elkészíthető cékla saláta, ami szuper köret lehet akár húsok mellé is.
Hasonló alapanyagokból krémlevest is készíthetsz. Mivel a zöldéggel kell besűríteni, így gluténmentes is. Ha érzékeny vagy a tejre, olajon vagy más zsiradékon is elkészítheted, és növényi főzőkrémmel is tudod krémesíteni.
Vegetáriánus vagy? Esetleg nem mindig szeretnél húst hússal enni? Vagy figyelned kell a kalóribeviteledre? Akkor próbáld ki a céklafasírtot!