Igazi házi krémes ropogós hajtogatott vajas leveles tésztával és igazi házi főzött vaníliakrémmel, cukor nélkül szénhidrátcsökkentetten Zellei Tündi lisztkeverékből. Édesanyám mennyei házi krémesének receptje alapján, amit még a nagymamámtól tanult ő is.
Hozzávalók
A tésztához
- 10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
- 1 tojássárgája
- 1/2 kanál 10%-os ecet
- pici só
- langyos víz
- 15 dkg vaj + 5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez a kenéshez
A krémhez
- 1,6 liter teljes tej
- 20 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
- 15 dkg eritrit
- 8 tojás
- 1 rúd vanília
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi langyos vízzel, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Picit pihentetjük, majd kinyújtjuk, és megkenjük a 15 dkg puha vaj és az 5 dkg liszt keverékével. Öszehajtogatjuk, először a hosszanti felét hajtjuk háromba, aztán a jobb oldalról hajtunk egyet, majd a bal oldalról. Egy kb. 10×10 cm-es, kocka alakú tésztát kapunk. Félóránként még háromszor ugyanígy kinyújtjuk és összehajtogatjuk.
Az utolsó pihentetés után elkezdjük kinyújtani, ekkor már gyönyörűen látszódnak a rétegek. Kettévágjuk, és tovább nyújtjuk mindkét tésztát jó vékonyra, téglalap alakúra. Akkorára nyújtjuk, mint a tepsi.
A tepsi hátoldalán, sütőpapíron, 210 fokos sütőben sütjük 8-10 percig. Nagyon fontos, hogy sütés előtt villával szurkáljuk meg a tésztát, vagy egy másik tepsit helyezzünk rá, és úgy süssük, hogy ne hólyagosodjon fel.
A krémhez a fele tejet felforraljuk. A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, beletesszük a vanília kikapart belsejét, majd a lisztkeveréket és a tej másik felét (ami még hideg maradt) felváltva adagoljuk hozzá, és simára keverjük. Aztán apránként, nehogy kicsapódjon a tojások sárgája, belekeverjük a forró tejet is, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Közben a tojások fehérjét felhabosítjuk, a forró vaníliakrémhez öntjük, és addig főzzük kevergetve, lassú tűzön, míg homogén nem lesz.
Az összeállításhoz a leveles tésztát tetszés szerinti nagyságúra vágjuk (én téglalap alakúra vágtam) és a tésztarétegek közé habzsákkal betöltjük a vaníliakrémet. Mutatósabb, ha három tésztaréteget készítünk, de lehet simán két tésztaréteg között is a vaníliakrém.
Forrás: Zelleitündi.hu