Barion Pixel

A D-vitamin-hiány a testsúlyunkra is hatással van

Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségi problémája a D-vitamin-hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulta: a SOTE kutatócsoportja szerint tél végére a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász
Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász

„A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen – figyelmeztet a szakorvos. – Azoknak, akik nyáron magas, 50–100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a termelődését, nyáron is szükségük lehet pótlásra. A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik például a szervezet immunfolyamataiban is. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV-sugárzás) hatására képződik, és kisebb mértékben tartalmazza a halolaj, a halak (tőkehal, lazac, makréla), a tojássárgája, a D-vitaminnal dúsított tejtermékek, a máj. A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t viszünk be naponta.”

A D-vitamin-hiány megelőzésére ajánlott adagok

A nyári napozás hatására a fenti adagoknál sokkal többet termel a szervezetünk: fürdőruhában, enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10000–20000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk. Minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a szoláriumrajongóknak, hogy az UV-A sugarak hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg = kevesebb D-vitamin?

„Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50%-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D-vitamin közötti kapcsolatra utal – mondja dr. Gajdács Ágnes. – Az utóbbi években derült ki az is, hogy D-vitamin-receptorok nemcsak a csontokban, belekben, vesékben találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is. Az agyban található D-vitamin-receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.”

Az obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található D-vitamin-receptorok megléte is: „A D-vitamin hiánya a leptinszintünkre is hatással van. A fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be: a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszert. A leptinszint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. Ezenkívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D-vitamin-szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmusa normalizálódik.”

Megfelelő D-vitamin-szinttel tovább is élhetünk!

Az elhízáshoz gyakran társulnak különféle szénhidrát-anyagcserezavarok (például a 2. típusú cukorbetegség, vagy az azt megelőző inzulinrezisztencia). A D-vitamin-hiány gátolja a hasnyálmirigyben az inzulintermelődést, tehát hozzájárul ezeknek a szénhidrát-anyagcsere zavaroknak a kialakulásához, vagyis a vitaminhiány rendezésével az inzulin termelődésére is kedvező hatást fejthetünk ki. „Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D-vitamin-szint, és más autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlagélettartam akár 2-3 évvel nőne, ha a D-vitamin-hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzésekkel szemben, ami például influenzajárvány esetén jól jöhet. A megfelelő D-vitamin-szint többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná, és hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező lenne. A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározásával tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni”– ajánlja a szakorvos.

 

Forrás: Lifestyle Communications

Ki az a Kozma Rita?

Legolvasottabb cikkek

Shop

Kapcsolódóbejegyzések

Ezek is érdekelhetnek: