Na most menjek vagy maradjak?

Kozma Rita, Napi Plus rovat

Mindenkinek szíve joga, hogy kiben és miben hisz, és szokták mondani, hogy az életünkért mi magunk vagyunk a felelősek. És mi van akkor, ha nem tudunk dönteni, hogy itt rosszabb vagy ott jobb?

Rengeteg posztot látok a Facebook-oldalamon, hogy itt a tömeges kivándorlás ideje, menjünk, nincs miért maradni. És jól tudjuk, hogy sokan már elmentek. Nagyon sokan.

Én magam is éltem már két országban Magyarországon kívül, de nem azért mentem el, mert menekültem, hanem mert adódott a lehetőség, fiatal voltam és mentem.

Sajnos sokan azt gondolják, hogy minden jobb, mint itthon, hogy külföldön (legyen az bármelyik ország) mindenképpen sokkal jobb élni és sokkal jobban lehet megélni. Persze biztos vannak kivételek, de amit a saját bőrömön tapasztaltam és attól a sok-sok embertől hallottam, akik itt és ott élnek: máshol sem feltétlenül fenékig tejfel ám az élet.

Persze, tejfellé lehet tenni, de ez már egyénfüggő.

Mindenesetre nem biztos, hogy rögtön vagy pár éven belül a szakmánkban kapunk munkát, és ha kihordók, mosogatók, takarítók, betegápolók vagyunk, nem biztos, hogy sokkal jobb a bevétel, mint itthon. Oké, azért jobb.

De ne felejtsük el, hogy az albérlet is négyszer annyi.


No jó, félre ne értsetek, senkit semmiről sem szeretnék lebeszélni, mert bár az alatt az 5 év alatt, amíg külföldön éltem, volt nem egy szomorú pillanatom és honvágy dögivel, de megannyi jó élmény is. Az az 5 év nyitotta fel a szemem, hogy bizony másképp is lehet élni, mint ahogy elvárják tőlünk, lehet saját gondolatom, saját akaratom, öltözhetek kedvem szerint, hogy milyen pozitívan is hozzá lehet állni az élethez és még azokhoz a momentumokhoz is, amelyek nem épp a legjobbak.

Szóval mindenképpen tanultam, fejlődtem, alakultam azok alatt az évek alatt. Nem bántam meg, hogy 5 évig távol éltem, ma is megtenném.

Tehát mindenkinek szíve joga, hogy mit választ, csak ne az legyen a hajtóerő, hogy mindenhol jobb, mint itthon.

  • 0
  • Nyomtatom