Őszibarack sütemény

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Nagyon régen a fiókomban volt már az őszibarack sütemény receptje, nyíregyházi unokatestvéremtől, Adéltól származik. Nála ettem mindig vendégségek alkalmával, és annyira tetszett, hogy olyan élethűen formálja a barackot, és persze nemcsak mutatós, de nagyon finom is volt. Ezenkívül vidéki lakodalmakban találkoztam vele, és mindig elhatároztam, hogy egyszer majd kipróbálom. Nem túl bonyolult az elkészítése, még ha annak is látszik, viszont eléggé időigényes, de a végeredmény szerintem megéri a fáradozást. Ami kicsit ellene szól, hogy nagyon sok benne a cukor kívül-belül, ezért annak aki diabéteszben érintett, még ránéznie sem szabad. Na jó, ránézni igen, én is csak gyönyörködöm benne. 🙂 Ami viszont nagy előnye, hogy a tésztagolyókat előre el lehet készíteni, így tudunk vele előre dolgozni. A recept régi, még a tésztánál zsír szerepel, helyette most vajat használtam, bár egyre inkább favorizálom a zsírt, főleg a kacsa- és libazsírt. A tölteléket kétféleképpen írja, lehet csak simán kakaósan, rummal és a kikapart tésztamorzsával, és lehet dióval és baracklekvárral kiegészíteni. Én az utóbbit választottam.

Hozzávalók

Tészta

  • 30 dkg kristálycukor
  • 20 dkg zsír (nálam vaj)
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna (lehet sütőpor is)
  • 2 dl tej
  • 75 dkg finomliszt

Töltelék

  • kikapart tésztamorzsa
  • 0,5 dl rum
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • kevés tej (hogy kenhető legyen) vagy
  • 10 dkg darált dió + 2 evőkanál baracklekvár

Díszítés

  • vérnarancsaroma
  • kristálycukor
  • ehető zöld levél (pl. puszpáng- vagy mentalevél)

Elkészítés

A lisztet kivéve a tészta hozzávalóit habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet is. Formázható tésztát kapunk. 2 órát hűtőben pihentetjük, majd diónyi (vagy még kisebb) golyókat formálunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy szép világos színű maradjon. A langyosra hűlt golyókat óvatosan kikaparjuk, mert így még könnyebb, mint amikor már teljesen kihűlt.

A krémhez a tésztamorzsát jól elmorzsáljuk, és a többi hozzávalóval alaposan kikeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a golyók belsejét, és kettesével összeragasztjuk őket.
Egy kis tálban egy kevés vízzel hígítjuk a vérnarancsaromát, és kis ecsettel bekenjük a külsejét, majd kristálycukorba forgatjuk. Puszpánglevéllel, vagy valami más kis zöld levélkével díszítjük.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom