“Még nem egészen egyértelmű Magyarországon, hogy mit is jelent a plus size” – Interjú Kozma Ritával, a telt nők stylistjával

Plus Size magazin, Önbizalom, Stílusos rovat

Kozma Rita stylist, aki kifejezetten telt nőket öltöztet és tölt fel egészséges önbizalommal, elmesélte, hogyan látja a mai magyar plus size nők önértékelését és öltözködési stílusát.

Hogy állnak önbizalom terén a magyar a nők?

Azt látom és olvasom mindenhol, hogy súlytól függetlenül a nők többsége nagyon nem szereti magát. Ritkán vagy talán még sosem hallottam olyat, hogy valaki azt mondja: szereti magát, büszke magára, ha belenéz a tükörbe, tetszik neki, amit lát. És ez nem új: ha visszagondolok évekkel, évtizedekkel ezelőttre, akikkel iskolában, munkahelyen, utcán, boltban, edzőteremben beszélgettem, mind azt mondták, hogy elégedetlenek magukkal kívül-belül.

Mi bajuk van magukkal?

Elsődlegesen a megjelenésüket szapulják: nem elég vékonyak, azt gondolják, fogyniuk kell. Emiatt azok is bánkódnak, akik vékonyak, ténylegesen vékonyak. A második, amit legtöbbször hallok, hogy a ráncok miatt panaszkodnak. Ezenkívül aki alacsony, az magasabb szeretne lenni – de legfőképp a súly és a ráncok okoznak gondot.

A könyved, a Plus Size Stílusbiblia segít ezeken a problémákon?

A könyv két részből áll, az egyik fele segít abban, hogy aki olvassa, jobban megismerje magát, hogy ő kicsoda, és elinduljon egy úton, ami ahhoz vezet, hogy jobban szereti majd magát. Ez gyakorlati útmutató, tehát nem csak abból áll, hogy nézz bele a tükörbe, és bár belül utálod magad, a külsődre mondd azt, hogy igen, szeretem magam, és ezzel el is intéztük az egészet. A könyv plus size nőknek íródott, de az első fele általános, mindenkihez szól. Amikor például a párom elolvasta az első felét, akkor azt mondta, hogy úristen, ez nekem is szól. Ráadásul ő férfi, tehát elméletileg nem az ő könyve. A második felét is tudom ajánlani azoknak, akik nem feltétlenül plus size-ok, hiszen az alkati tippek, a színtanácsadás, a magasságok szerinti stílustrükkök is ráhúzhatók normál alkatú nőkre is, hiszen egy vékony nő is körte, alma, homokóra stb. alkatú. Ezenkívül kortól függetlenül tud segíteni, az iskolástól az egyetemistán át a dolgozó nőig vagy a nyugdíjasig, hiszen minden nap új nap, vannak terveink, feladataink, kimegyünk az utcára, elmegyünk valahova, fel kell öltöznünk.

Hogyan könnyíti meg a hétköznapjainkat a Plus Size Stílusbiblia?

Úgy, hogy ha kinyitod a szekrényt, nem azt fogod látni, hogy nincs egy rongyod, amit felvehetsz, miközben dugig a szekrény – vagy éppen ha alig van ruhád, tudni fogod, mit vegyél hozzá. Ha dugig van a gardróbod, abban segít, hogy hogyan szelektálj, milyen színek és fazonok állnak jól neked, amivel időt és energiát szabadítasz fel, és sokkal boldogabban indul a napod. Ha pedig alig van ruhád, akkor tudatosabban tudsz vásárolni, nem összevissza. Ebben napi szinten segít. Ha elsajátítod az olvasottakat, gyorsabban, jobban felöltözöl és jobban is érzed magad ezáltal. A másik pedig az, hogy ha úgy kelsz fel, hogy eleged van mindenből, a férjedből, a kollégádból, főnöködből, akkor meggyőz, hogy igenis van tovább, biztat, hogy lépj ki a komfortzónádból, hogy nyiss új dolgok felé, hogy találd meg a boldogságot olyan dolgokban, amelyekre nem is gondoltál volna.

Hogy látod, Magyarországon milyen megítélésnek örvend a plus size kategória? Büszkén vallják magukat plus size-nak az emberek, szívesen mondják, hogy én plus size vagyok, vagy inkább bélyegnek látják, érzik?

Is-is. Azt látom, hogy még nem egészen egyértelmű Magyarországon, hogy mit is jelent a plus size. Azt vettem észre, hogy sokak szerint ez a dagadt nőknek a címkéje, a plus size egyet jelent azzal, hogy igénytelen, ápolatlan, túlsúlyos nő. Van egy másik része az embereknek, akik már megtalálták azokat a helyeket, oldalakat, amelyek nekik szólnak, és ők viszont jól érzik magukat úgy is, hogy plus size-ok. Az én oldalaimon is összetartó közösséget alkotnak, és örülnek, hogy segítséget kapnak, és egyre kevésbé írják, mondják azt, hogy nekik milyen rossz. De a plus size általános megítélése még mindig elég negatív, és még mindig sokszor látom, olvasom azt akár kommentben, akár más visszajelzésben, hogy, mondjuk, egy 42-44-es méretű nőre azt mondják, hogy ez nem is plus size, mert csinos. Az, hogy kinek mi csinos, eléggé megfoghatatlan, de szerintem csinos az a nő, aki önmagával foglalkozik, ad magára, külsőre-belsőre, igyekszik odafigyelni arra, hogy harmonikusan jelenjen meg és harmóniában legyen önmagával. Nem hiszem, hogy egy 46-48-as nő ne lehetne csinos, hiszen látok 50-es méretű nőket is, akik jól néznek ki.

Szerinted összességében a magyar plus size nők jól öltöznek?

Azt látom, hogy egyre több a csinos telt nő, viszont nagyon sok a parádés is: a túl sok szín, túl sok minta, túl sok strassz, felirat, nagyon mély dekoltázs, vöröset vörössel, mert dögösek vagyunk… Nincs bajom azzal, ha valaki dögös, és azzal sem, ha minden ruhadarabja vörös, de lehet valaki letisztultabb stílussal is nagyon csinos, nem kell feltétlenül mindig aranyba és vörösbe burkolózni ahhoz, hogy vonzóak legyünk. És a plus size nők eleve feltűnőbbek, teltek a kebleik, kerek a fenekük. Ezt még hangsúlyozni például egy köldökig dekoltált felsővel – nem feltétlenül jó üzenetet közvetít.

Vajon miért van ez?

Szerintem aki ennyire feltűnően és már-már közönségesen öltözik, az valószínűleg kompenzál. Nem mondanám azt, hogy nincs lehetőség jól öltözni, jóval kevesebb opciója van egy telt nőnek, mint egy vékonynak, de ha az ember akarja, tesz érte, meg lehet találni a megfelelő darabokat – akár egy turiban, de akár varratni is lehet. A kompenzálást azért gondolom, mert sokszor elhangzik, hogy azért is felveszem, azért is megmutatnom, hogy mi plus size nők is lehetünk csinosak. Sokan azzal érvelnek, hogy ha már nagy a mellük, kirakják, és minden kiegészítőt magukra aggatnak, hogy még feltűnőbbek legyenek. Valószínűleg sokan rájuk is dudálnak, amit pozitív visszajelzésként könyvelnek el. Ez a könyv azért született, hogy azoknak a nőknek is segítsen, akik bizonytalanok. Azok a nők veszik meg a könyvet, azok fogadják meg a tanácsokat, akik már nyitottak afelé, hogy változzanak.

  • 0
  • Nyomtatom