Ez lenne a magabiztosság, vagy Amy Schumer új filmje a rossz beidegződéseket mélyíti?

Plus Size magazin, Lazulj! rovat

Hamarosan a mozikba kerül egy új Amy Schumer-film, I Feel Pretty címmel. Arról szól, hogy egy azelőtt a külsejével elégedetlen lány beüti a fejét az edzőteremben, és onnantól bombanőnek látja magát.

Amit az előzetesből lehet tudni: A főszereplő, az Amy Schumer alakította Renee nem tartja szépnek magát. Úgy gondolja, az szép, aki kifejezetten vékony, és ezt a környezete is megerősíti: például nem kap a méretében ruhát. Az arcát is csúnyának tartja, és ennek tudja be, hogy nincs sikere a társkereső oldalakon. Utálja, de elfogadja, hogy minden a külsőn múlik, és sóvárog azután, hogy ő is “gyönyörű” legyen. Aztán egy nap beüti a fejét az edzőteremben, és amikor legközelebb tükörbe néz, legnagyobb meglepetésére gyönyörűnek látja saját magát. Itt kezdődik a vígjáték, ugyanis az addig visszafogott Renee innentől teljesen megváltozik, kifordul önmagából, és “viccesen” kezd viselkedni (vígjátékról van szó).

Íme az előzetes:

A film üzenete ezek alapján feltehetően az akar lenni, hogy kívülről semmi sem változott, vagyis ha a néző szebbnek látja az új Renee-t, az csakis a magabiztosságának köszönhető.

De szebbnek látjuk a főszereplőt, vagy eleve eszünkbe sem jutott volna csúfnak látni, ha a nem úgy állítja be a film? Magabiztossá válni látjuk Reneet, vagy azt látjuk, hogy az azelőtt normális, aranyos, visszafogott, talán kissé depressziós lány idegesítően öntelt és rámenős lesz, és gyakran viselkedik kínosan?

Bár valószínűleg nem ez lenne a célja, azt sugallja a film, vagy legalábbis a trailer, hogy egy Amy külsejű, átlagos testalkatú, fehér bőrű, szőke hajú nő nem számít szépnek a mai normák szerint. Azt sugallja, hogy az Amy méretű nők számára nem tartanak az üzletek ruhát, csakis online van esélyük vásárolni. (Miközben a főszereplőt alakító Amy Schumer saját elmondása szerint 38-40-es méret – még csak nem is plus size kategória.) Azt is sugallja, hogy az önbizalom csakis azon múlik, hogy szépnek látjuk-e magunkat. Sőt egy Amy külsejű lány csak akkor érezheti magát szépnek, ha fejsérülést szenved… És rajta “nevetünk”, nem vele… A “telt” nő megint a vicces figura.

Ti mit gondoltok?

I Feel Pretty az IMDb-n

@amyschumer által megosztott bejegyzés,

Nyitókép: Wikimedia Commons

  • 0
  • Nyomtatom