Te is Szilíciumvölgy-szindrómában szenvedsz?

Plus Size magazin, Napi Plus rovat

Egyre több megbetegedést hívunk népbetegségnek, a diabétesztől az elhízáson át a különféle onkológiai megbetegedésekig. Az utóbbi években felkéredzkedett a listára egy eddig meg nem nevezett, bár jó ideje sokakat érintő kór, az ún. Szilíciumvölgy-szindróma. Nem is gondolnánk, hogy hány különböző egészségi panasz okozója az irodai ülőmunka, az ehhez kapcsolódó tevékenységek és helytelen szokások – amelyek fizikai, sőt mentális problémákat is előidézhetnek. 

Nem csoda, hogy a legmodernebb irodák fejlesztését a munkatársak egészségének és közérzetének javítása határozza meg a jövőben. A washingtoni székhelyű International WELL Building Institute WELL Building Standard (WELL) minősítés az épületek egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli hét szempont alapján, ezzel nyújt megoldást a Szilíciumvölgy-szindróma tüneteire. Európában elsőként, a Futureal csoport három magyarországi irodaprojektje egyszerre szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését. Ennek apropóján a magyar ingatlanfejlesztő cégcsoport szakemberei összegyűjtötték, miként változtatja meg hamarosan a dolgozók mindennapjait az irodák új generációja.

Testmozgás

Aki naponta több mint 6 órát ülve tölt, az harminc év munkaviszony után több mint 5 évet tölt a székhez kötve. Ráadásul munka után is többnyire ücsörgéssel töltjük a nap hátralévő részét. A nagy átlag a napi minimum 30 perces aktív mozgás helyett mindössze kb. 10 percet tölt könnyebb aktivitást kifejtő mozgással, pl. sétával. A legalapvetőbb tünetek a nyak-, hát- és derékfájás, de az elhízás, a cukorbetegség, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is növeli a mozgásszegény életmód.

Szellemi frissesség

A folyamatos stressz okozta visszatérő betegségek a munkából való gyakori kiesést és a produktivitás csökkenését vonják maguk után, jelentős anyagi károkat okozva a cégeknek és a társadalombiztosításnak.  De ha „csak” alvászavarral vagy visszatérő fejfájással küzdünk, az is pont elég, hogy ne tudjunk jól teljesíteni. A holnap irodáiban családbarát szolgáltatások, változtatható terek, a kultúrát, valamint a jó hangulatot előtérbe helyező dizájn segíti a dolgozókat a szellemi kiegyensúlyozottság fenntartásában.

Természetes fény

Az egész napos monitornézésből adódó szemfáradság, majd hosszú távon a látás romlása a másik sokakat érintő tünet. Azt már el szoktuk felejteni, hogy ha nem jut a szemünk elegendő természetes fényhez, például a hormonháztartásunk összezavarodik, kevésbé tudunk koncentrálni, hamarabb elfáradunk, de az anyagcserénkre és a testtömeg-indexre is kihathat. A jövő irodáiban fontos szempont az elegendő természetes fény, amit az épületek tájolásával és az ablakok méretezésével érnek el.

 Egészséges táplálkozás lehetősége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint évente kb. 2,7 millió ember halálát okozza világszerte a nem elegendő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ezzel globálisan a 10 legveszélyesebb, halált okozó rizikófaktor közé sorolható a kevés vitaminfogyasztás. 2014-ben világszerte közel 2 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, több mint harmaduk elhízottnak számított. A minősített épületek közelében található termelői piacok és egészséges éttermek szintén a megfelelő táplálkozást támogatják.

 Levegőellátás

Ha meghűlt emberrel találkozunk nyáron, egészen biztosan légkondis irodából jön. Amellett, hogy a kinti és benti hőmérsékletkülönbségnek maximum 6-8 foknak szabadna lennie, sok helyen jégveremre állítják a légkondit a nyári kánikulában. A nem megfelelően vagy ritkán tisztított rendszer pedig sokkal komolyabb légzőszervi megbetegedéseket is okozhat. A jövő irodáiban légszűrőkkel, fokozott szellőzéssel és speciális berendezésekkel sokkal jobb minőségű beltéri levegőt lélegezhetnek be a dolgozók.

 Víz

A nőknek 2,7 liter, a férfiak 3,7 liter folyadék (nagy része víz formájában) tartaná fenn a test normális hidratációs állapotát. Annak, aki sportol, dohányzik, ennél is többre van szüksége. Legtöbben kínosan ügyelünk, hogy összejöjjön a minimum, de ha nincs az irodában víztisztító, a csapvíz nem az igazi, a több liter ásványvizes palackkal pedig a környezetnek ártunk. A WELL épületek tervezésekor átfogóan értékelik ki az épületek vízforrását, és az eredmények alapján kiválasztott szűrőberendezésekkel magasabb minőségű, rendszeresen ellenőrzött ivóvízhez jutnak a dolgozók, miközben óvja az erőforrásokat is.

 Kényelem

Mindenkinek megvan az érzés, amikor a kényelmetlen, lestrapált irodai székből kínzó fájdalommal jár a felállás. Ez az egyik legalapvetőbb oka a hát-és derékfájásnak, az izomfájdalmaknak, és a stressz kialakulásának. A WELL épületekben kényelmi funkciók enyhítik a stresszt és segítenek fenntartani a szervezet hormonális egyensúlyát. Ezek a tervezési stratégiák nemcsak a mozgáskorlátozott emberek számára biztosítják a hozzáférést, hanem egyúttal megakadályozzák a sérüléseket mindenki számára vonzó közlekedési terek biztosításával. Emellett komfortosan kialakított akusztikai megoldások, művészeti alkotások és természetközeli berendezések segítik a hatékony munkavégzést.

  • 0
  • Nyomtatom