Többször elkészítettem már ezt a fogást, mindig nagy sikere volt nálunk, de valahogy mégis lemaradt a blogról. Ma viszont olyan sokan érdeklődtetek a recept felől a Facebook-oldalamra kitett kép alapján, hogy gyorsan igyekeztem pótolni. Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom, illatos a narancstól, fűszeresen pikáns, savanykásan édeskés az íze, és omlósan szaftos a hús. Nálunk most batátachipsszel készült, de rizzsel vagy burgonyakörettel is finom.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 narancs héja + leve
- 1 dl fehérbor
- 2 dl alaplé (vagy 1 leveskockából készített leves)
- 1 tk. dijoni mustár
- só, bors, Toscana fűszerkeverék
- 2-3 szál friss kakukkfű (ha nincs, szárított is jó)
- 1 tk. kukoricakeményítő (elhagyható)
- 2-3 ek. olívaolaj
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A csirkemellet kisebb darabokra szeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk. Olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalát átsütjük, kissé megkapatjuk. Utána megszórjuk a fűszerkeverékkel, köré dobjuk a fokhagymát és a kakukkfű ágakat.
A narancs héját zöldséghámozóval vékony csíkokban lehámozzuk, majd kifacsarjuk a levét, és elkeverjük benne a mustárt.
Felöntjük a húst a fehérborral és a mustáros narancslével, végül rászórjuk a narancshéjat. Lassú tűzön puhára pároljuk, közben a húslevesalaplével mindig pótoljuk a folyadékot. A végén vagy elpárologtatjuk a felesleges folyadékot, vagy, ha szaftosabban szeretnénk, akkor hozzáadunk 1 teáskanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízben elkeverve, és összeforraljuk.
Köret:
3 nagyobb édesburgonya (batáta) uborkagyalun szeletelve, olívaolajjal megszórva és sütőpapíros tepsiben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütve. Vigyázni kell, mert hamar megég, és fekete lesz és keserű.
Forrás: Mariannkonyha