Narancsos csirkemell édesburgonyachipsszel

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Többször elkészítettem már ezt a fogást, mindig nagy sikere volt nálunk, de valahogy mégis lemaradt a blogról. Ma viszont olyan sokan érdeklődtetek a recept felől a Facebook-oldalamra kitett kép alapján, hogy gyorsan igyekeztem pótolni. Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom, illatos a narancstól, fűszeresen pikáns, savanykásan édeskés az íze, és omlósan szaftos a hús. Nálunk most batátachipsszel készült, de rizzsel vagy burgonyakörettel is finom.

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 narancs héja + leve
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl alaplé (vagy 1 leveskockából készített leves)
  • 1 tk. dijoni mustár
  • só, bors, Toscana fűszerkeverék
  • 2-3 szál friss kakukkfű (ha nincs, szárított is jó)
  • 1 tk. kukoricakeményítő (elhagyható)
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A csirkemellet kisebb darabokra szeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk. Olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalát átsütjük, kissé megkapatjuk. Utána megszórjuk a fűszerkeverékkel, köré dobjuk a fokhagymát és a kakukkfű ágakat.

A narancs héját zöldséghámozóval vékony csíkokban lehámozzuk, majd kifacsarjuk a levét, és elkeverjük benne a mustárt.

Felöntjük a húst a fehérborral és a mustáros narancslével, végül rászórjuk a narancshéjat. Lassú tűzön puhára pároljuk, közben a húslevesalaplével mindig pótoljuk a folyadékot. A végén vagy elpárologtatjuk a felesleges folyadékot, vagy, ha szaftosabban szeretnénk, akkor hozzáadunk 1 teáskanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízben elkeverve, és összeforraljuk.

Köret:
3 nagyobb édesburgonya (batáta) uborkagyalun szeletelve, olívaolajjal megszórva és sütőpapíros tepsiben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütve. Vigyázni kell, mert hamar megég, és fekete lesz és keserű.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom