Mézes fokhagyma – sültek mellé és influenza ellen is jó!

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Akkor sem baj, ha erősítjük az immunrendszerünket, ha épp nem vagyunk betegek. Szoktam készíteni gyógymézet gyömbérrel és citrommal, mostanában viszont nagyon sok blogban olvastam a mézes fokhagymáról, és egy kedves ismerősöm is a napokban hívta fel a figyelmemet erre a csodálatos házi szerre. A nyáron kaptam az unokahúgoméktól Nyíregyházáról igazi magyar biofokhagymát, ebből készítettem el ezt a receptet.

A fokhagyma amellett, hogy kitűnő immunerősítő, gyulladásgátló, antibakteriális, antibiotikus szer, még nagyon jó érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, csökkenti a koleszterinszintet és véralvadásgátló hatással bír. A méznek szintén számos gyógyhatása van, a sok benne található vitamin mellett, a legjobb szer torokgyulladásra, köhögésre, szintén antibakteriális hatása van. Így a mézes fokhagymáról elmondhatjuk, hogy az egyik legjobb immunerősítő szer, és házi antibiotikum megfázás és influenza esetén.

Az elkészítésénél arra ügyeljünk, hogy csak jó minőségű (magyar) fokhagymát és megbízható helyről származó mézet használjunk.

Elkészítés: 

A fokhagymát gerezdjeire szedjük, megpucoljuk, és üvegbe rakjuk, majd annyi mézet öntünk rá, amennyi teljesen ellepi. Rácsavarjuk a tetejét, és hűtőben állni hagyjuk 1-2 hétig. A fokhagyma kicsit megsötétedik és megfesti a mézet, de ez semmit nem ront a csodálatos gyógyhatásán.

Megelőzésre elég, ha napi fél gerezdet eszünk egy kávéskanálnyi mézzel, de megfázás esetén naponta többször is fogyaszthatunk belőle.
Amikor jól összeértek az ízek, és a fokhagyma kicsit megpuhult, akár pirítósra kenve vagy sült húsok mellé is remek.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom