Fahéjas-aszalt szilvás csirkemellcsíkok pirított szezámmaggal

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Nagyon szeretjük a hús-gyümölcs párosításokat, több hasonló receptet találhattok már a blogomon, pl. a göngyölt csirkemellet, vagy egy tepsis változatot, az almás-aszalt szilvás csirkemellet. Ez a mostani recept kicsit merészebb a fűszerezésben, mert fahéj és zöld kardamom is van benne, amit nálunk inkább csak édességekhez szoktunk használni, de az indiai és ázsiai konyhákban a sós ételekhez, húsokhoz, currykhez is sűrűn használják. Kipróbáltam már ezt a receptet aszalt sárgabarackkal is, úgy is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé csíkokra vágva
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors, őrölt fahéj, zöld kardamom (por)
  • olívaolaj
  • 1 marék szezámmag

Elkészítés:

A csíkokra vágott csirkemellet sózzuk-borsozzuk, és kicsit állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a csirkemellet, és minden oldalán jól átpirítjuk. Megszórjuk kb. 1 teáskanál fahéjjal, és egy csipet zöld kardamommal, majd felöntjük a fehérborral. Időnként kevés vízzel (ha van, alaplével) pótoljuk az elpárolgott folyadékot, amíg puhára fő a hús. Közben feldaraboljuk, csíkokra vágjuk az aszalt szilvát, és a majdnem kész csirkemellhez forgatjuk, majd még pár percig együtt sütjük. Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk a szezámmagot, és megszórjuk vele a kész csirkemellet.

Basmati rizzsel tálaltam.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom