Skót krémes

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Megosztom veletek a leglegleg… családi kedvenc sütinket Anyukám receptje alapján. Mindig ő készíti karácsonykor és más neves ünnepekkor, az idén is ez volt szenteste, és együltő helyünkben ettük meg. Sőt a lányomnak ez a sütemény a szilveszteri kívánsága…!

Semmi extra nincs benne, nem is tudom, mit szeretünk benne annyira, de nem tudjuk megunni. Három lap között házi főzött vaníliakrém, a tetején porcukor, és tálaláskor tejszínhabot nyomunk rá. Talán az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, kevés és olcsó összetevőkből áll, ezért is nevezik skót krémesnek.

A titok a pihentetésben van: legalább egy napot állnia kell, hogy nagyon vékonyra ki tudjuk nyújtani, és ne ugorjon vissza a tészta. A krém már gyerekjáték ehhez képest.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 8 g (fél csomag) szalalkáli
  • 5 dkg porcukor
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojássárgája

A krémhez

  • 3 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a szalalkálit, majd a tejfölben elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. A tésztát szobahőmérsékleten 8-10 órát pihentetjük.

Pihentetés után három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és sütőpapíron egyenként vékonyra nyújtjuk. Ezután ráhelyezzük egy tepsi hátuljára, és ezen fogjuk kisütni a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt. Vigyázni kell, nehogy megpiruljon, mert ez így szép, hófehéren, a fehér porcukorral.

Amíg a lapok kihűlnek, elkészítjük a krémet. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és kevés tejjel habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a többi tejet, míg sima, csomómentes folyadékot nem kapunk. Lábasban a tűzre tesszük, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Közben ha van segítségünk, akkor fel kell verni egy csipet sóval a tojásfehérjét (ha nincs, akkor gyorsan a sárgájás krém után), és még melegen beleforgatjuk a sárgájás krémbe.

A lapokat megtöltjük a krémmel – ügyelve rá, hogy a legszebb lap kerüljön a sütemény tetejére. Tálalás előtt jó egy napot állni hagyni, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.

Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot, de anélkül is krémesen puha és finom.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom