Miért csak 30-40 percet alszik a baba?

Plus Size magazin, Plus Mami rovat

Mostanában sokan fordultatok hozzám azzal a kérdéssel, miért lehet az, hogy a baba csak rövideket alszik, aztán felkel és vagy csak segítséggel tud visszaaludni (ha jó pillanatban kapod el és még pont félálomban van), vagy azt sem. Mi okozza ezt és mit lehet tenni ellene?

Mi az oka a baba rövid alvásának?

A rövid alvás oka a baba alvásciklusában keresendő. Az újszülött még nagyon felszínesen alszik, rövid töredezett az alvásciklusa, amiben még csak nagyon rövid mélyalvási szakaszok vannak. Sokszor úgy tűnik ébren van (a szeme nyitva vagy félig nyitva), de valójában alszik, máskor azt hiszed, mélyen alszik, de aztán hirtelen felriad.

Ahogy az idegrendszer fejlődik, a baba alvási szokásai is változnak: megtanulja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka és a mélyalvási szakaszok egyre hosszabbak lesznek. 6-8 hetes kor körül, nagyjából 45 perc egy teljes alvásciklus hossza, ebből nagyjából 25-30 perc a mélyalvás és 10-15 perc a felszínes alvás. Magyarán szólva, ha a babát 10 percig altatod és leteszed a kiságyba, még kb. 25-30 percig fog mélyálomban aludni, aztán újra felszínes alvási szakasz következik.

Ha a baba kellőképpen fáradt és nincsen semmilyen zavaró tényező (nem éhes, nem fázik, nem fáj a pocak, nem fogzik, nincs semmilyen inger, ami megzavarná), akkor visszaalszik. Ha már kipihente magát vagy valami megzavarja, felébred. Természetesen sokan aggódnak ilyenkor, hiszen mindenhol azt olvasni, hogy a baba alvásigénye ennél nagyobb de ha összeadjuk a nappali és az éjszakai alvások hosszát, összességében ki szokott derülni, hogy a babánk kialussza magát csak legfeljebb nem abban az ütemben, ahogyan mi szeretnénk.

Az ébredés körülményeiből következtethetünk arra, mi lehet a baja a babának:

1. Ha a baba felriad, ijedten, élesen sír és még láthatóan nagyon álmos: valami baja van, ami miatt felriadt (ez lehet egy hangos külső inger, pocakfájás, fogzás vagy hanyattfekvő babáknál a Moro-reflex, amikor a baba hirtelen hátrakapja és széttárja a karját, mintha meg akarna ölelni valakit és élesen felsír, ennek az oka a testi bizonytalanság, amin segíthetsz azzal, ha hálózsákban vagy rugalmas pólyában altatod, amiben jobban biztonságban érzi magát)

2. Ha a baba felébred és kipihent, nem sír, játszik, élénk, akkor egyszerűen csak elég volt neki ennyi alvás, nincs többre szüksége.

3. Ha a baba felébred, nagyon álmos, de nem sír: ahogyan a felnőttek között is vannak olyanok, akik morcosabbak ébredés után és kell egy kis idő, amíg felébrednek, úgy a babák között is van ilyen. Ha az ébredést követően pár percig fáradt a baba, de aztán felélénkül és kibírja a következő alvásig nyűgösködés nélkül, akkor ezzel nincs tennivaló.

Gyakran előfordul, hogy az első hetekben jól és mélyen alvó baba hirtelen elkezd rövidebben aludni és felébredni 30-40 perc után. Ennek 2 oka is lehet:

1. A kicsi egyre nyitottabb az ingerekre, olyan zajokat is észrevesz, amiket addig nem és ezért a felszínes alvási szakaszban könnyebben felriad.

2. Megszoktuk, hogy mindig egy adott időpontban fektetjük le. Ő engedelmesen el is alszik ilyenkor, de gyorsabban kialussza magát és felkel.

Mit tehetünk, hogy hosszabban aludjon?

Ha a baba biztonságban érzi magát és még álmos, a felszínes alvási szakaszban magától is visszaalszik. Amivel segíthetsz neki, hogy ne riadjon fel:

sötétítsd be a szobáját a nappali alváshoz is, így nem zavarják meg a felesleges ingerek,
altasd bölcsőben vagy mózeskosárban, mert a szűkebb, kuckósabb ágyban mélyebben alszik a baba
vannak olyan babák, akiknek az elalvásban és az ingerek kizárásában az ún. fehér zajok segítenek, ez lehet egy hangszimulátor (mobiltelefonra is létezik már ilyen app) vagy egy ventillátor a baba szobájában (a porszívót és a hajszárítót nem javaslom, mert túl hangos és nem jó, ha órákon át járatjuk)
érdemes elalvás előtt kiszellőztetni a baba szobáját, mert az oxigéndúsabb levegőben általában mélyebben alszik a baba
Ami még segíthet: a testmozgás és a szabad levegő.

Megfigyelhető, hogy ha többet mozog a baba, hosszabban is alszik. Például babaúszás után mindig hosszabb alvás szokott lenni, még akkor is, ha a baba még nem kúszik-mászik. Éppen ezért segíthetjük a baba jobb alvását azzal, ha az önálló mozgás előtti időszakban is tornásztatjuk, mondókázunk, mozgásos ölbéli játékokat játszunk vele.

A szabad levegőn mindig jobban alszanak a babák, mert:
– nincsenek zavaró mesterséges zajok (gépek zúgása, tévé stb.)
– oxigéndúsabb a levegő.

Az otthon csak röviden alvó babákat, ha úgy látjuk, nagyon álmosak, a délelőtti vagy délutáni sétánál altathatjuk hosszabban a szabad levegőn, ez is segíthet, hogy ne maradjon álmos a baba és a napirend része is lehet. Ha emellett a többi alvás a kiságyában történik, később, amikor már csak 1-2x alszik napközben, nem fog gondot okozni, hogy a kiságyban aludjon.

Az is segít, ha evés után, amikor még nem álmos, kimegyünk és sétálunk vele egy nagyot. Mivel ilyenkor éber, kipihent, nem alszik el, viszont hazatérve kellőképpen álmos lesz és hosszabban alszik majd.

Visszaaltassuk?

Ha azt látod, hogy ébredés után a baba sírós, nagyon álmos, segíthetsz neki visszaaludni, de ha ez hosszas altatási huzavonába torkollik és nem tud 20 percen belül visszaaludni a baba, nem érdemes erőltetni. Inkább maradjon kicsit ébren, játssz vele, ha éhes, etesd meg és csak akkor tedd le megint aludni, ha az álmosság egyértelmű jeleit mutatja.

Ha anyatejes, kínáld meg anyatejjel, akkor is, ha még nincs “evésidő”, mert ez is megnyugtathatja és az is lehet, hogy tényleg éhes vagy szomjas. Az is lehet, hogy a cicin még pihen egy kicsit vagy visszaalszik (egyáltalán nem gond, ha cicin alszik a baba, erről itt írtam részletesebben).

Mindenképpen fontos, hogy igyekezz megoldani a problémát, ami miatt felébredt! Ha fogzik, segíthet a visszaaltatáskor egy kis fogzáskönnyítő gél, de az is lehet, hogy fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki.
Ha még kicsi és gyakran ébren hangosan sírva, a rugalmas pólya (pl. Minimo Baby) és a bölcsőben altatás segíthet.

Ahogy a baba egyre többet mozog és egyre jobban lefárad, többnyire a nappali alvások hossza is megnő, de még később is lehet, hogy az 1-2 éves totyogó nyugtalanul alszik, fel-felriad. Ilyenkor segíthet, ha a saját ágya helyett délutánonként a szülői ágyban aludhat, ez ugyanis számára a “családi fészek” szimbóluma, ahol biztonságban érzi magát.

Forrás: Kismamablog

  • 0
  • Nyomtatom