Vajon tényleg nem szabad futnunk?

Plus Size magazin, Fitt Plus rovat

Fotó: Instagram/Mirna Valerio

Sokan úgy vélik, bizonyos testtömeg felett a futás nem javallott, sőt káros. Vajon tényleg így van?

A közhiedelem úgy tartja, hogy nagyobb testsúly mellett a futás árt az ízületeknek, túlságosan megerőltető, nagy a sérülésveszély, sőt van, aki úgy véli, hogy a szívroham veszélye is fennállhat. Louise Green éveken át futóedzőként tevékenykedett, és főleg teltekkel foglalkozott, sőt ő maga is a futásnak köszönhetően szerette meg a mozgást, és lett a világ legismertebb plus size edzője.

Louise úgy gondolja, a futással kapcsolatos tévhiteknek le kellene dőlniük. Szerinte egy molett, duci ember számára semmivel sem “veszélyesebb” a futás, mint egy vékony ember esetében. Csakhogy emiatt a tévhit miatt rengetegen lemondanak erről az egyszerű, semmilyen különleges eszközt nem igénylő, viszont annál nagyobb örömökkel, nagyobb önbizalommal és sok más előnnyel kecsegtető mozgásformáról.

Tudjuk, hogy Candice Huffine is beleszeretett ebbe a mozgásformába, de rajta kívül is sok plus size ember szeret futni. Sokan követik az Instagramon például Anna O’Briant, aki úgy véli, ha hallgatott volna a károgókra, soha nem tudta volna meg, mire képes a teste. “Most már mindennap eszembe jut, hogy a lehetetlenre is képes vagyok – máris teljesítettem azzal, hogy kövér lány vagyok, aki fut.”

Persze mivel minden test más, minden testet másképpen kell felkészíteni a mozgásra, ezért testalkattól függetlenül mindenkinek ajánlott, hogy személyi edző szakértő segítségével vágjon bele egy új mozgásformába.

Jill Grunenwald, aki könyvet is írt a témában, annak idején 136 kilóval kezdett futni. Szerinte nem a sebesség a lényeg, lassan futva is éppolyan diadalittas érzés a részvétel és a célba érés.

Egy másik példa Mirna Valerio, aki tapasztalat nélkül vágott bele a futásba, és ma már száz kilométert is képes futni – telt nőként! (Neki is van könyve a témában.)

Ti szoktatok, szerettek futni? Vagy tartotok tőle? Osszátok meg a gondolataitokat!

Forrás: Self.com

  • 0
  • Nyomtatom