A magyar ruhamárka, amiben igazán patent nő lehetsz!

Plus Size magazin, Stílusos rovat

Fotó: Nadu Photography

Gyakori panasz, hogy elegetek van az „öreges” ruhákból, a rossz anyagokból és a szegényes kínálatból. Vajda Judith tervező ruhái szöges ellentétben állnak mindezekkel: nemcsak igényesek és trendik, de előnyösek is mindenféle plus size testalkaton. A Plus Size magazinnak adott interjúban Judith elmeséli, hogyan született meg a márka, és mi teszi különlegessé az általa tervezett darabokat.

Vajda Judith saját tervezésű ruhájában

Honnan jött az ötlet, hogy plus size nőknek tervezz ruhákat?

Mindig érdekelt a divat. Kamaszkoromban nagyon hamar megnyúltam – akkor még csak a hosszal voltak problémák… –, ezért szétszabdaltam, átalakítottam a meglévő ruháimat. Így érkezett az indíttatás, hogy ruhákat tervezzek – csak éppen rajzolni nem tudtam. A húgom viszont nagyon jól tudott, ezért az volt az álmom, hogy majd én elmondom, mit szeretnék, ő pedig lerajzolja. Ebből végül semmi sem lett, mert más területre sodort minket az élet. Én marketingkommunikációval, márkaépítéssel foglalkoztam hosszú évekig. Minden munkahelyemen kilógtam a sorból az öltözködésemmel, bevállalós voltam, és különc. Aztán elegem lett a média milyenségéből, de még mielőtt kiléptem volna, a Danubius Rádióhoz kerültem, és tudom, hogy az a munka azért kellett az életembe, hogy találkozzak Ferivel (Rákóczi Ferenc műsorvezető – a szerk.). Persze ennek az időszaknak – a rádiónál – volt egy csomó üzleti értéke is, de számomra nem maga a karrier volt az érték, hanem hogy megtaláltam őt. Hamar terhes lettem, majd újra, a rádió megszűnt. A két terhesség után maradt rajtam plusz, így teljesen kicsúsztam a konfekcióméretből. Akkor jött újra az érzés: miért nem azt csinálom, amit mindig is szerettem volna? Emlékszem, ültünk otthon az étkezőasztalnál, a gyerekek rajzoltak, előttünk egy csomó papír és ceruzák. Én is magam elé húztam egy papírt, és félóra alatt kijött belőlem tizenkét ruha terve. Nem bírtam megállni. Csak jöttek az ötletek, és rájöttem, hogy ez az. Ezek nem voltak szakszerű tervek, de tudtam, hogy valamit kezdenem kell velük. Ekkor volt a húgom esküvője, és a tanújának a varrónője látatlanban elkészítette a ruháját. Tudtam, hogy nekem ilyen varrónő kell! Aki képes szabni és látatlanban meg tudja varrni a ruhát. A varrónőm is plus size volt, így tudta, értette, hogy mit akarok, mi az, ami fontos. 2012. december 2-án a nappalimban lógott tizenakárhány ruha jobbnál jobb anyagokból. Különlegesek voltak, és azok voltak, ami én vagyok. Örülök, hogy ennyit vártam a márka elindításával, mert így lett hiteles, lett üzenete. Ezután gördülékenyen ment minden. Ahogy elkezdtem a saját tervezésű ruháimban járni, felfigyeltem az utcán arra, hogy mennyi plus size nő van. Ez volt a márka indulása, és mire felocsúdtam, két-három kollekció mögöttem volt, állandó vevőim lettek. Persze mindehhez kellett a partnerem is, aki végig támogatott.

Miért éppen Patent?

Amit már az elején tudtam, hogy biztosan nem akarok feliratot. Sehol. Mert röhejesnek tartom, hogy fizetek valamiért, és magamon hordom a nevét, hogy a márkát népszerűsítsem. Névből mindenképp olyat kerestem, ami kreatív, sokszínű. A mi generációnk szerette azt a kifejezést használni, hogy „hú, ez de patent!” Innen a neve, a Patent Design, a ruhákra pedig a címke patenttal van feltéve, ezért levehető. A p és a d betűből lett egy ferde 8-as, de a végtelenjelet nem szerettem volna, ezért tükröztem. Így négylevelű lóherére hasonlított, ami már tetszett. Ez maradt. És kijelenthetem: felirat nélkül is felismerhető lehet egy márka!

Milyen a Patent-stílus, mit adsz át a nőknek?

A Patent olyan letisztult öltözködésformát kínál, amely a saját egyéniséget engedi előtérbe. Meg tudod valósítani benne önmagad akkor is, ha bakancsban szeretsz járni, és akkor is, ha magas sarkút viselsz. Olyanfajta életérzést ad, hogy nem a ruha fejez ki téged, hanem te válsz a ruha kifejezőjévé. Ez a minimalista stílus szépen engedi láttatni a kiegészítőket, a sálat, nyakláncot, cipőt, táskát, teret ad az egyéniség kibontakozásának.

Tudatosan figyelsz arra, hogy ne ugyanazt add és ajánld mindenféle alkatú nőre?

Az egyedi méretszabásban nagyon hiszek. Nagyon sokféle alkat létezik, és eleve 42-es méret fölött mások lesznek az arányok. Sokan nem is tudják, hogy mi az előnyös számukra. A hosszt, a szabásvonalat, mindent figyelembe kell venni, és mindet személyre szabottan. Amikor valaki kér egy ruhát, nemcsak az a kérdés, hogy pirosban vagy feketében kéri-e, hanem hogy miért azt, hova akarja hordani. A vásárlóim fordulhatnak hozzám egyedi igénnyel, hogy például más legyen a nyakkivágás vagy az ujjhossz. Például sok egyberuha van, de ha valaki tunikaként akarja viselni, akkor módosítok a hosszán, a vonalvezetésen. Olyan is volt, hogy egy vevőm elküldött egy fotót a ruhámról, hogy ő azt szeretné, én pedig mondtam neki, hogy ne az legyen, higgye el, sokkal előnyösebb lesz, ha a derekán karcsúsítunk. Személyes kapcsolatot ápolok a vásárlóimmal, ezért van az, hogy minden Patent ruha kicsit más, hiszen benne vannak maguk a tulajdonosaik is. És ezért nincs olyan, hogy elkészül egyszerre 50 vagy 100 darab: minden személyes. A bizalmat pedig minőséggel hálálom meg.

A megfelelő méretszabáson kívül mikre figyelsz még a tervezés során?

Látom a plus size lányoknál, hogy akarnak haladni a trenddel. De az nem elég, ha valami divatos, előnyösnek is kell lennie. Ezenkívül szeretek olyan anyagokkal dolgozni, amelyek ugyan drágábbak, de komfortosabb érzés viselni őket – például ha van is bennük műszál, akkor is szellőznek. A fő célom, hogy a viselőik jól érezzék magukat a ruháimban, magabiztosságot kapjanak tőlük, miközben önazonosak maradnak.

Hogyan építsük be a ruháidat a mindennapjainkba?

Amikor kiválasztjuk a ruhatárunk darabjait, azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen életet élünk, milyen tevékenységet végzünk, és azt hogyan szeretnénk megélni. Úgy akarjuk megélni, hogy húzogatjuk a szoknyát, mert túl rövid, vagy húzogatjuk a felsőt, hogy eltakarjuk a hasunkat? Vagy kényelmesen szeretnénk megélni, úgy, hogy erre nem költünk el vagyonokat, hanem van két-három olyan alapdarab, amelyet jól tudunk kombinálni? Jolly Joker fazonokat kell keresni. Minden kollekciómban van két-három olyan fazon, ami ezt a szerepet be tudja tölteni, amit fel lehet venni farmerrel és tornacipővel vagy harisnyanadrággal és magas sarkúval.

  • 0
  • Nyomtatom