Ázsiai zöldséges-csirkés pirított tészta, déli tőkegombával

Plus Size magazin, De finom! rovat

Ismét megleptek egy különleges, általam még nem ismert gombával, a déli tőkegombával. Ahogy megláttam, rögtön egy tésztás étel jutott eszembe, amiben jól látszanak a kis barna gombafejek, mert annyira mutatósak és guszták. Nem akartam egy túl szaftos ételben elrejteni őket. Kis csokrokban vannak, csak a tönkjüket vágtam le, a száruk is használható, végig nagyon finom. A gomba mellett cukkinit, sárgarépát és kápia paprikát használtam, ezek jól harmonizálnak a gomba aromájával, nem nyomják el az ízét. Spagettiből teljes kiőrlésűt választottam, így a diétás étrendbe is jól beilleszthető ez a fogás.

déli tőkegomba

Különleges alapanyagom: a déli tőkegomba

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 500 g teljes kiőrlésű spagetti
  • 1 db cukkini
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 500 g déli tőkegomba
  • 1 db kápia paprika
  • 1 csomag zöldhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 darabka (3-4 cm) friss gyömbér
  • olívaolaj
  • 2-3 evőkanál sötét szójaszósz
  • só, bors, csili paprika

Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra vagy csíkokra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát karikákra, a cukkinit, répát, kápiát csíkokra vágjuk, a fokhagymát és gyömbért lereszeljük. A gombát bő vízben megmossuk, a tönkjeit levágjuk, így darabjaikra esnek a kis gombák.

Ázsiai zöldséges-csirkés pirított tészta, déli tőkegombával

Wokban olívaolajat hevítünk, amin először megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Erre dobjuk a csirkemellet, és magasabb hőfokon megpirítjuk. Utána keménységük szerint hozzáadagoljuk a zöldségeket, először a sárgarépát, paprikát, majd a gombát és cukkinit, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Közben fűszerezzük. Vigyázni kell a sózással, mert a szójaszósz is sós!

A spagettit sós vízben kifőzzük, majd az elkészült zöldséges csirkemellel összeforgatjuk és még pár percig pirítjuk.

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom