Az asszonynak az a dolga!

Kozma Rita, Napi Plus rovat

Járok egy suliba, afféle felnőttképzés, online, de olykor vannak “élő” előadások is. Itt történt egy olyan eset, amit még most is nehezen hiszek el. Nem a sulimhoz kötődik, csak az egyik csoporttársamhoz. Azt hittem, padlót fogok, hogy van még olyan férfi, egy értelmes (!) férfi, aki így gondolkodik.

Történt az eset, hogy kerek asztaloknál ültünk hatan-nyolcan, úgy tanultunk, feladatokat oldottunk meg, és voltak közös megbeszélések is. Mellettem egy 48-50 körüli férfi ült. Nem találkoztam még vele a korábbi órákon. Kedves volt, érdekelte, hogy mivel foglalkozom, jó dolognak tartotta a plus size tevékenységemet, egész szimpatikusnak tűnt.

Egészen addig, amíg az egyik közösen megbeszélendő feladat kapcsán egy csoporttársam – 35 körüli férfi – megemlítette, hogy ő a feleségével együtt szeretné csinálni a kristálylámpás üzletét.
Erre mellettem ülő majd’ 50-es felhorkant, hogy ez nem jó döntés. Minden tekintet rászegeződött. De miért? – jöttek a kérdések.

Mert ne dolgozzon velünk az asszony, és egyébként is nem az a dolga az asszonynak.

Nekem se kellett több, már kérdeztem is: hogyhogy ne dolgozzon? Micsoda? Nem értem. Akkor mire “jó” egy nő?

Az asszonynak a fürdetés, a főzés és a ház rendbentartása a dolga – szólt.

Szerencsére ritkán találkozom ilyen emberrel, de bevallom, nem gyengén le kellett hűtenem az indulataimat.

Szóval egy nő okos, ügyes, tud és képes rá, hogy a fürdetésen, főzésen kívül mást is csináljon, de nem teheti? – kérdeztem, egyre magasabb hangszínnel.

Nem – mondta. – Ez a dolga.

De a feleségem velem akar dolgozni, ezt szeretné – szólt közbe a 35 körüli kristálylámpás.

Nem baj, nem szabad. És nem az a dolga.

Na jó, elárulom nektek, majd szétdurrantam, hiszen addigra, mire mindez kiderült, már 3-4 órája egymás mellett ültünk, és komolyan értelmesnek, érdeklődő férfinak tűnt.

Annyira értetlen voltam és dühös, hogy kijött belőlem: akkor miért tetszett neki a munkám?
Miért dicsérte meg?
Miért beszéltünk üzletről?
Hiszen én is nő vagyok!

Az más – mondta.

Hallottatok már ilyet?!

Ennyit arról, hogy sötét középkor 500 éve volt, hogy egy értelmiségi értelmes-e vagy hogy épp mennyiben különbözik a mi kultúránk azokétől az országokétól, amelyekről olykor rettegve beszélünk, miszerint elnyomják, megalázzák a nőket. Hát kérem szépen nem kell messzire menni az ijesztő sztorikért.

  • 0
  • Nyomtatom