Nők és a cukorbetegség – Tégy magadért!

Plus Size magazin, Fitt Plus rovat

Kampányt indít az ISA a Cukorbetegek Világnapján arra biztatva a cukorbeteg nőket, hogy kezeljék életük kiemelt feladatként diabéteszük szabályozását

Magyarországon bő egy évtized alatt a duplájára nőtt a cukorbetegséggel élők száma, napjainkban pedig eléri a közel egymillió főt, így nem csoda, ha a diabétesz kezelése jelenti a legnagyobb terhet az egészségbiztosítás számára. A diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg 415 millióan élnek vele, ebből 199 millió nő; utóbbi szám 2040-re előreláthatóan 303 millióra fog növekedni.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők mindennapi teendőik mellett hajlamosabbak elhanyagolni a betegséget, ezért idén, a Cukorbetegek Világnapján a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) több országban is kampányol a nők körében. Az ISA ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes életet lehet élni a diabétesszel, ha a betegséggel kapcsolatos teendők kiemelt helyet kapnak a mindennapokban.

 Az ISA idén november 14-ére, vagyis Cukorbetegek Világnapjára szervezett kampányának középpontjában a nők állnak. „A nők és a cukorbetegség – Egy egészséges jövőért” elnevezésű figyelemfelhívás célja, hogy a diabétesszel élő nőket arra biztassa, kerüljenek mindennapi prioritási listájuk elejére az állapotukkal kapcsolatos teendők a többi alapvető feladat mellé. A nők megszólítása és edukációja azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze, így kiemelt szerepük van a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elsajátításában és átadásában, ezáltal pedig tágabb értelemben egy egészségesebb jövő kialakításában.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség a Nemzetközi Diabetes Szövetséggel és a Dietetikusok Európai Szövetségének Diabetes munkacsoportjával együtt azért hívott életre egy szakmai együttműködést, hogy e szervezetek tudományos támogatásával és figyelem felhívással ösztönözze a nőket, hogy törődjenek magukkal egy egészségesebb jövő érdekében. Minél inkább képes ugyanis a diabétesszel élőkontroll alatt tartani a cukorbetegségét, annál inkább képes lesz teljes és egészséges életet élni.

Tégy magadért és egy egészséges jövőért!

A „Tégy magadért” szlogen jegyében egy animációs kisfilmet és egy infografikát tett közzé az ISA a világnap előtt. Iránymutatásuk szerint a cukorbetegség elsőre ijesztőnek tűnik ugyan, de könnyebb vele együtt élni, mint azt sokan gondolnák. Az érintetteknek csupán annyi a teendőjük, hogy a diabétesz- és a vércukorszint-kontrollt az elsődleges teendők közé sorolják, ezzel biztosítva az egészséges táplálkozást és kiegyensúlyozott életmódot. Mindebben az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek nagy szerepe lehet a cukorbetegek étrendjének részeként, mivel az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel ízesített ételek és italok kevesebb vagy nulla kalória bevitelével nyújtják az édes íz élményét, miközben segítik a betegeket a szénhidrát- és általában a napi kalóriabevitelük kordában tartásában.

Az édesítőszerekkel kapcsolatos bővebb információkért kattints IDE!

  • 0
  • Nyomtatom