Jogod van figyelmen kívül hagyni, bulizni és gyászolni is!

Kozma Rita, Napi Plus rovat

Ha nem lenne elég ezer részes sorozat a tv-ben, ott a szomszéd, a kolléga, a barát vagy a rokon, akinek az életére is vágyunk. Hogy bepillnatsuk, hogy darabokra szedjük, hogy miért tette ezt vagy azt, miért gondol arról mást mint amaz. Tiszetelet a kivételnek, akit mindez nem érdekel. De hogy is jön mindez a novemberi ünnepekhez?

Zúg a nép, fortyog a jó- vagy a rosszindulat, hogy minek a Halloween és ünnepeljük-e a halottak napját és a mindenszenteket, meg úgy egyáltalán, máskor miért nem gyászolunk, most miért igen.
A Facebook is tele van kioktató posztokkal, hogy ekkor van ez és akkor van az és borzasztó, hogy Halloween-t ünneplünk, miközben ez az időszak a halottakról szól.

Namármost a Halloween igen, Amerikából jött, de miért fáj az annyira nekünk, hogy van? Azt látom, hogy a gyerekek imádják a tökfaragást, a jelmezesdit, a tinik zombisminkeket készítenek maguknak és így mennek a buliba. Miért teszik? Kinek ártanak ezzel? Szerintem senkinek.
Az már más kérdés, hogy a szülők hogyan tanítják meg nekik, hogy ez az időszak nem csak a szórakozásról, az ijesztgetésről szól, hanem azokról a szeretteinkről, akik elmentek, akikért ilyenkor fényárban úsznak a temetők.
Ez a szülők dolga.

Én magam nem festek az arcomra Halloween-sminket és buliba sem megyek, tököt is utoljára három éve faragtam a nővérem kisfiának, de lehet jövőre újra faragok egyet neki vagy épp magamnak.
Ebben az időszakban készülök arra, hogy még jobban virágba borítsam apukám és nagymamám sírját, hogy ezer gyertyával, mécsessel szikráztassam örök nyughelyüket. De azért, mert nálam a november 1 és a november 2, sőt október második felétől november végéig ebben a szellemben zajlik, teljes mértékben elfogadom, hogy mindenki úgy ünnepel, bulizik vagy épp csöndben magába fordul, ahogy csak szeretne.

Engedjük, hogy mindenki úgy élje meg ezeket a napokat – is -, ahogy szeretné.
Ennyi az egész.

  • 0
  • Nyomtatom