8 dolog, ami miatt nehéz szülőnek lenni

Plus Size magazin, Plus Mami rovat

Mi befolyásolja, hogy milyen szülők vagyunk? Miért nem tudunk mindig olyan szülők lenni, amilyenek szeretnénk? Íme 8 dolog, amit csak ritkán említenek, pedig a legtöbb szülőre hatással van.

A fejünkben sok elképzelés él arról, milyenek vagyunk szülőként.
Amikor jól mennek a dolgok, úgy érezzük, szuperek vagyunk.
Amikor a baba jókedvű, jól alszik, nem válogat, szépen hízik, jól fejlődik, amikor a gyerekünk csupa ötöst hoz, amikor nem felesel: jó szülőnek érezzük magunkat.
Amikor a nyakunkra nőnek a problémák, magunkat okoljuk.

Azt is tudjuk, milyenek szeretnénk lenni. Vannak elveink, elvárásaink, ideáljaink.

De néha (na jó: gyakran) nem sikerül ezekhez tartani magunkat, nem tudunk olyan szülők lenni, amilyenek lenni szeretnénk, mert:

1. Keveset alszunk
– és fáradtan, nyűgösen nehéz türelmesnek, következetesnek lenni, nem ráhagyni dolgokat a gyerekre egy kis nyugalomért, de legalábbis a nyafogás elmaradásáért cserébe.

2. Nem bírjuk az állandó zajt
– van, aki egyszerűen nem tud világosan gondolkodni, ha állandó körülötte a csatazaj, márpedig a gyerekek nagyon hatékony zajkeltők.

3. Nehezen tűrjük a koszt és rendetlenséget
– vannak, akik átlátnak a káoszon, mások úgy érzik, ha a lakásuk romokban hever, az életük úgyszintén.

4. Befolyásol az időjárás is
– hosszú, szürke, ködös napokon, amikor az embernek semmihez nincs kedve, nehezebb elviselni a gyerekek nyúzását. Nyáron meg valahogy minden könnyebbnek és lazábbnak tűnik.

5. Nem egyformán kezeljük a magányt
– sokan befordulnak attól, hogy egész nap (héten) csak Apát várják haza, és nincs kivel beszélgetni. Nehéz könnyedén venni a gyerekek dolgait, ha túl sok időd van agyalni rajta és nincs kivel átbeszélni, plusz még úgy érzed, a felelősség is csak rajtad van.

6. Nincs idő lelkizésre
– néha jó lenne csak úgy elengedni magad, belehajtani a fejed valakinek az ölébe, és sírni egyet. Ez nem mindenkinek jön össze. A párkapcsolat párbeszédei gyakran a mindennapi apróságokra korlátozódnak, és nem marad idő “lelkizésre”. Van, aki ezt egyáltalán nem igényli, mások viszont magukat kibeszélve tudják leginkább kiereszteni a fáradt gőzt, és ezt gyerekek mellett bizony nehéz megvalósítani.

7. Stresszelsz
– anyagi problémák miatt, családi problémák miatt, párkapcsolati problémák miatt vagy azért, mert úgy érzed, sosem éred utol magad. Ha stresszelsz, nehezebb olyan szülőnek lenni, amilyen lenni szeretnél. Mindenkinek más a stressztűrő képessége, van, aki észre sem veszi azt, ami másokat már megvisel.

8. Félelem, aggódás
– a jövő miatt, a gyermeked viselkedése miatt, a fejlődése miatt, azért, mert úgy érzed, nem vagy elég jó, nem tudsz eleget tenni, biztosan elrontottál valamit… Néha ez csak pillanatnyi érzés, máskor képes állandó szorongássá alakulni, rág belülről és megakadályoz benne, hogy jól érezd magad.

Mit lehet tenni?

Olvasd el az egész cikket itt!

  • 0
  • Nyomtatom