Most már tudományosan is bizonyított tény: a plus size modellek jót tesznek az önbizalmunknak

Plus Size magazin, Lazulj! rovat

Nem mintha enélkül nem sejtettük volna, de most már tudományosan is alátámasztották, hogy jót tesz az önbizalmunknak, ha nem csak S-es méretű modelleket látunk a médiában.

A Floridai Állami Egyetem professzorai, Russell Clayton és Jessica Ridgway kutatásának eredményei szerint az átlagos és a plus size nők megjelenése a médiában jó hatással van a mentális egészségünkre: sokkal elégedettebbek vagyunk a saját testünkkel, ha nem valószerűtlenül vékony nőket látunk a divatfotókon. Az is bebizonyosodott, hogy a nők hajlamosabbak észrevenni, és az emlékezetükben is sokkal jobban megmaradnak az átlagos és a plus size modelleket ábrázoló képek, mint a vékonyabbakéi.

A kutatásba 49 főiskolás korú nőt vontak be. Közös volt bennük, hogy mindannyian elégedetlenek voltak a külsejükkel: vékonyabbak szerettek volna lenni. Képeket mutattak nekik különböző testalkatú nőkről, és azt vizsgálták, milyen pszichofiziológiai reakciókat váltanak ki belőlük a különböző fotók. Minden egyes fotó megtekintése után megkérdezték őket, milyen alkatúnak látják az adott modellt, hogyan éreznek a saját testük iránt éppen, és mennyire hasonlították össze magukat a képen látható nővel.

Az eredmény: a vékony nők láttán többször hasonlították össze magukat a modellel, kevésbé figyeltek és kevésbé emlékeztek rájuk. Amikor viszont átlagos vagy plus size nőt ábrázolt a kép, kevésbé hasonlítgatták magukat hozzá, viszont jobban odafigyeltek és jobban is emlékeztek rájuk, ráadásul a saját testükkel kapcsolatban is nagyobb elégedettséget éreztek.

Hunter McGrady (Facebook)

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív testkép kialakításához, a figyelem felkeltéséhez és az üzenet bevésődéséhez a médiakampányokban több valószerűbb testalkatú modellt kellene alkalmazni” – állapítják meg a tanulmány végén.

A normál és a plus size testalkatú nők tehát nemcsak a mi lelki egészségünknek tesznek jót, hanem hatékonyabban el is adják a termékeket, amelyeket reklámoznak velük. Mindenki jól jár!

Nyitókép: Ashley Graham (Facebook)

  • 0
  • Nyomtatom