Hogyan gazdálkodik az idővel az online vállalkozó anyuka?

Plus Size magazin, Plus Mami rovat

Nemrégiben olvastam Doransky blogjában egy bejegyzést arról, hogyan is osztja be az idejét ő maga. Szoftverek, kütyük, nagyjából kiszámítható munkaidő – és az ehhez kapcsolódó logikai modell: ez az, amit ő használ. De hogyan ossza be az idejét egy online vállalkozó anyuka? Mi is a jellemző időbeosztás tekintetében egy kisgyermekes anya életére?

Az anyukák többsége erre kapásból rávágná, hogy a káosz. De azért ez nem teljesen van így. Káosz az, amin nem vagy képes uralkodni. Amit képes vagy kézben tartani, az már rugalmas napirend!ű

1. Nem kiszámítható, mikor és mennyit tudsz dolgozni

Egy 4 hónapos és egy 2 éves örökmozgó mellől kezdtem vállalkozni – én már csak tudom, mivel jár ez… Egyik nap így alszanak a gyerekek, másik nap úgy, egyik nap pont felébrednek, amikor épp csak belemelegedtél a munkába, máskor hiába adod nekik oda az építőkockát, amivel el szoktak lenni félórát csendben, most összevesznek rajta; amikor leülnél dolgozni egy keveset, percenként megjelenik valamelyik, és cumit, inni-, ennivalót kér, vagy csak bele akar ülni az öledbe.

A megfigyeléseim azonban azt mutatják, hogy heti szinten viszont mindig pont ugyanannyi időt lehet a gyerekek mellől a munkára szánni. Érdemesebb tehát napi terv helyett heti ütemtervet készíteni a feladatoknak, így nem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha egyik nap nem haladtál: a másik nap behozod majd magad.

2. Sok a kötelezettség

Egy kisgyermek folyamatosan változik: új szokásokat vesz fel, alakul a napirendje, emellett be kell iktatni a házimunkát, a családi életet, a pároddal való kapcsolatot, újabb és újabb kötelező jellegű programokat. Míg egy átlagos férfi vagy gyermektelen vállalkozó nagyjából szabadon alakíthatja a munka- és a szabadidejét, addig egy anyukának vannak olyan kötelezettségei, amelyektől nem szabadulhat meg, vagy amelyektől csak időlegesen tud megválni (mondjuk 1-1 nap apa fektetheti le a gyerekeket, néha el tudja őket vállalni a nagymama egy fél napra, néha rendelni is lehet az ebédet stb.).

Ezek a pluszfeladatok és az állandó változás könnyen eltereli a figyelmet az egyéni célokról. Ezért van az, hogy a saját érdekeit az anyuka háttérbe szorítja. Ezért olyan nehéz azt az elméletben nagyon könnyűnek tűnő napi 30 perc sportot, a napi 20 perc angoltanulást a napirendbe beiktatni: mert mindig jön valami, ami felülírja a fogyókúra vagy a tanulás fontosságát. A munkával ugyanez van.

Tehát el kell kötelezned magad amellett, hogy ez valóban fontos a számodra (nem csak “egy kis pénz akarok keresni”, hanem “ebből szeretnék 100%-ig megélni, meg akarom valósítani magamat”), és meg kell tervezned, határidőkkel, célokkal, pontosan mit és milyen lépésekben szeretnél elérni. Azokon a nehéz napokon pedig, amikor elhalasztod az aznapi meetinget saját magaddal, gyorsan nézd át a tervedet, gondolkodj el a részleteken, a hogyanokon (szerencsére gondolkodni séta, homokozás, szoptatás és mosogatás közben is lehet), és másnap ugyanolyan kitartással állj neki megint. Gondolj arra, hogy a megállók csak pihenők az utad egy szakaszán, és nem maga a végállomás.

3. Ne feledd!

Mint mondtam, gondolkodni szerencsére bárhol lehet. És ez egy nagyon fontos fegyver a kezedben: sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni, ha már előre kitaláltad a menetrendet, ha már többször végiggondoltad, hogy amikor leülsz dolgozni, akkor pontosan mit és hogyan fogsz csinálni.

Nekem mindig a játszótéren vagy séta közben jöttek a legjobb ötleteim, de van olyan barátnőm, akinél a porszívózás és a főzés volt a fő ötletadó. Mindig legyen nálad notesz, amibe fel tudod jegyezni a hirtelen jött gondolatokat, vagy legalább a telefonodra mondd rá őket, így amikor leülsz a gép elé, a vázlatok alapján már könnyebben ki tudod dolgozni a részleteket. Ismerek olyan anyukát is, aki laptoppal jár játszóházba, és ott írja a blogját, válaszolja meg az e-mailjeit – ez is egy lehetőség.

4. Ragaszkodj a saját idődhöz…

…de ne borulj ki, ha néha nem sikerül. Minden anyukának megvan az az időpont, amit naponta többé-kevésbé megbízhatóan a munkára tud fordítani. Én a hajnali órákat szerettem, mert a fiaim még a rosszabb napjaikon is legalább fél nyolcig aludtak, más anyukák az este 10 utáni munkaidőre esküsznek. Legyél következetes abban, hogy ezt az 1-2 órát rászánod a munkára, de ne borulj ki, ha néha nem sikerül.
(Haladó verzió: néha adj szabadnapot magadnak, amikor nem dolgozol ebben az időpontban – úgy fogod érezni az az 1-2 óra maga a paradicsom!)

5. Sicc, lelkiismeret-furdalás!

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, amiért néha munkával töltöd az időt – rosszabb is lehetne. Néha talán rosszulesik, hogy mások az esti sorozatot nézik, amíg te dolgozol, de mindig legyen ott a fejedben, miért is teszed ezt: a JÖVŐÉRT! Most még nehéz, mert kicsik a gyerekek, és csak este tudsz nekiállni, esetleg néha a mamára kell bíznod őket ilyenkor, de mindezt azért teszed, hogy ne kelljen visszamenned dolgozni, hogy a saját lábadra állhass!

Milyen jó lesz akkor, amikor már nagyobbak lesznek, és neked nem kell majd a család és a munkahely között szétszakadnod, hanem ebéddel tudod őket hazavárni az iskolából, lesz időd kikérdezni a leckét és elbeszélgetni velük! Ez megéri a fáradságot, nem?

Vida Ági

Forrás: Gazdagmami

  • 0
  • Nyomtatom