Fogyni vagy nem fogyni, ez itt a kérdés! Azaz majd te eldöntöd!

Kozma Rita, Fitt Plus rovat

Kozma Ritának, a magazin alapító-főszerkesztőjének rovata.

Számtalan cikket, javaslatot olvashatunk fogyókúrákról, halljuk a kolléganőinktől, a buszmegállóban, az edzőteremben, a pénztárnál várakozva. Januártól az egyik legközkedveltebb téma, márciustól pedig a csapból is ez folyik.
De miért is?
Egy korábbi anyagomban már említettem, hogy mi áll a fogyókúra-ipar hátterében. Azt látom, tapasztalom, hogy boldog-boldogtalanra rá szeretné erőltetni a környezete, hogy fogyókúrázzon. Aki nem teszi, azt furcsának tartják, valami nem e világi embernek.

Szögezzük le: fogyókúrázni nem kötelező, sőt nem kell, nem elvárás, nem történik semmi, ha nem teszed. Ne érezd magad rosszul, ha erről a témáról esik szó körülötted és te nem szeretnél belemenni a diétás receptek megosztásába, ha nem érdekel a fogyókúra.
De akkor sincs gond, ha fogyókúrázni akarsz. Ha szeretnél veszíteni néhány vagy több kilót. Ha a súlyod az egészséged kárára megy, ha szeretnél beleférni a tavalyi vagy a 3 évvel ezelőtti ruhádba.
Minden a te döntésed! Ne engedd, hogy mások döntsék el helyetted, hogy neked mi a jó, neked mi a praktikus, a megfelelő.
Ne fogyókúrázz mások miatt, ne dőlj be a divatnak, légy önmagad! Fogyókúrázz akkor, ha szeretnél. Nem kötelező! A te tested, a te döntéseid!

Két végletet látok manapság: az egyik a mindenáron fogyókúrázó nő, a másik, hogy fogadd el magad, akármilyen is vagy. Mindenki maga tudja, mire vágyik, de igazából egyik utat sem tartom jó útnak. Hiszen a folyamatos diétázás akár az egészségedre is rossz hatással lehet, ugyanúgy, mint a jelentős túlsúly. Ha bármi is veszélyezteti az egészséged, az nem jó.
Nem jó út, hogy jó vagy, ahogy vagy, ha beteg leszel vagy már az vagy.
Ezt ne feledd!

  • 0
  • Nyomtatom