Ki számít plus size-nak?

Plus Size magazin, Önbizalom rovat

Alulról és fölülről is jól meghúzható a határ arra vonatkozóan, hogy ki plus size-os, és ki nem az. Furcsa dolog ez. Egy ideig azt gondoltam, nem kell erről beszélni, de egyre inkább érzem, hogy szükséges.

A plus size ugyanúgy címke, mint, mondjuk, a kövér, a sovány, a csinos, a csúnya vagy bármelyik más jelző. Vannak címkék, amelyeket mások aggatnak ránk. Ezzel sok mindent nem tudunk kezdeni. A legokosabb az, ha az igazságtalannak ítélt és nekünk nem tetsző címkékkel nem foglalkozunk, de hacsak nem változunk meg gyökeresen, akkor ez a maximum, amit tehetünk, hiszen mások véleményét megváltoztatni sok esetben nem lehet.

Vannak viszont olyan címkék, amelyeket magunknak választunk. Ezekre szükség van: segítenek nekünk abban, hogy elhelyezzük magunkat valahol a spektrumban. Ezekkel definiáljuk magunkat, meghatározzuk velük a személyiségünket vagy a kinézetünket.

A plus size kifejezés is tipikusan ilyen címke. Szerintem a teltebb hölgyek szeretik, maguk választják, és túlnyomó többségben jó érzéssel viselik. Az egyik kedves olvasóm fogalmazta meg ezt a legjobban: „Tudod, Bogi, én szeretem a plus size kifejezést. A kövér szó olyan durva, a duci idióta, a túlsúlyos meg steril és hivatalos. A plus size kifejezésben viszont van méltóság! Olyan boldog vagyok, hogy végre van egy szó, amivel körül tudom magam írni.”

Én is hasonlóan érzek. Nekem személy szerint nincs semmi bajom a kövér szóval. Tudom, hogy az vagyok, szembenéztem vele, és a régen tabunak számító kifejezést beépítettem az életembe. Ettől függetlenül sokkal jobban szeretem a plus size jelzőt. Valahogy pozitív kicsengése van, tényleg van benne méltóság is, nem sértő, és egy életérzést közvetít.

Ezért is szomorít el, ha valahol azt olvasom vagy hallom, hogy ennek a kifejezésnek a használatát nem mindenki érdemli meg. Mert például van, aki szerint bizonyos súly felett nem ez a megfelelő kategória. Én ezzel nem értek egyet! A plus size címke mindenkié! 42-es, de akár 56-os mérettel is mondhatja magáról bárki, hogy ő plus size-os. El kell fogadni, hogy ez tág fogalom, amibe rengeteg nő, rengeteg testalkat és testfelépítés beletartozik. A homokóra alkatú telt szépségek, a popsikirálynők, a pocakra gyúrók, a vékony és a pufi arcú nők egyaránt birtokolják ezt a kifejezést!

Ne akarjunk elvenni egy ilyen – végre – pozitív címkét egymástól, és ne hagyjuk, hogy egyes negatív vélemények megfosszanak minket valamitől, amivel büszkén tudjuk meghatározni magunkat!

A plus size igenis életérzés, ami mindenkinek jár!

Kép és szöveg: Glitter and Fat

  • 0
  • Nyomtatom