Inkább egyedül, mint egy rossz párkapcsolatban!

Plus Size magazin, Önbizalom rovat

A masturdating egy modern angol kifejezés, amit a masturbation (önkielégítés) és a dating (randizás) szó keverékéből alkottak. Ezzel viszont még nem nyert értelmet igazán a szó, nagyon furcsa dolgokra is asszociálhatunk, de valójában csak azt jelöli, amikor valaki egyedül tölti el minőségi módon az időt, vagy mondhatjuk úgy is, hogy saját magával „randizik”.

Aki masturdatingel, az tud és szeret is egyedül lenni, és bármennyire is bugyuta ez a kifejezés, vagy nevetséges az elképzelés, hogy egyedül megy el az ember egy romantikus vacsorára, valahogy mégis van értelme a dolognak.

Számtalan olyan barátom és ismerősöm van, aki kapcsolat-, de legalábbis társaságfüggő. Nagyon cuki tud lenni, ha az embernek ragaszkodó társa van, vagy legalábbis az elején cuki, de az a személy, aki nem tud egyedül békességben eltölteni néhány órát, egy idő után nyomasztó partner lehet. Napi 20 SMS? Folyamatos telefonálás? Viberezés? Messenger? Vagy mindennek a keveréke, állandóan?

Egy idő után ez sok lehet annak a félnek, aki amúgy szereti a másikat, de néha vágyik a magányra, és arra, hogy egyedül legyen a gondolataival. Persze ezt meg a ragaszkodó fél nem tudja megéretni, és ebből egy csomó felesleges vita alakulhat ki, sőt akár a kapcsolat is tönkremehet.

A kapcsolat- vagy társaságfüggőség azért is veszélyes szerintem, mert rossz választásokhoz vezet. Aki nem tud egyedül lenni, az megzavarodik egy kapcsolat nélkül. Az igazán jó pasik meg csajok viszont nem megrendelésre meg csettintésre jönnek, így sokszor előfordul, hogy a kapcsolatfüggő emberek csak azért szédülnek bele egy-egy új románcba, mert magányosak, és egy nem megfelelő partnert is jobbnak tartanak, mint az egyedüllétet.

Én sosem voltam az a kapcsolatfüggő fajta, ami nem azt jelenti, hogy nem szeretem, ha van mellettem valaki, csak éppen egyedül is szívesen vagyok, sőt nagy igényem van az egyedüllétre és a szabadságérzésre. Nem vagyok antiszociális, de heti szinten szükségem van arra, hogy pár óra csak az enyém legyen, így például akkor is kibulizom magamnak a „Bogi-délutánokat”, amikor nyaralni megyek a családommal vagy a barátaimmal. Nekem kell az pár óra, és kész!

Vannak olyan emberek, akiknek erre nincs igényük, sőt rosszul érzik magukat egyedül, számomra pedig ez mindig olyan furcsának tűnt. Aztán több könyvben is olvastam, hogy az egyedüllét azért nehéz, mert ilyenkor az ember magára marad a gondolataival, és ezt sokan nem tudják kezelni. Belegondolva ebben is van valami. Nekem is volt már olyan, hogy nehezen viseltem el azt, amit az elmém elém tárt, és legszívesebben megnyomtam volna a delete vagy a reset gombot az agyamban, de be kellett látnom, hogy a negatív gondolatoknak is okuk van: azért merülnek fel, mert van mit feldolgoznom.

Csernusnál olvastam, hogy ő azt szokta javasolni a pácienseinek, hogy menjenek el egyedül nyaralni, hiszen ha az ember megtanul magával jóban lenni, illetve megtanulja kezelni az egyedüllétet, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, és ebből adódóan jobb ember és jobb társ válik belőle. Sokáig számomra egy ilyen utazás félelmetes lett volna. Kihez szólnék? Mit csinálnék egyedül? Mit gondolnának mások rólam? Ezek voltak a legfőbb kérdések, amelyek felmerültek bennem. Mostanra viszont nem tartok elképzelhetetlennek egy ilyen utat, de egyelőre szépen fokozatosan haladok, szóval jelenleg csak masturdatingelek.

Még nem ültem le magammal egy romantikus gyertyafényes vacsorára, és valószínűleg erre soha nem is fog sor kerülni, de egyre inkább jól tudom érezni magam a saját társaságomban az otthonomon kívül is. Volt idő, amikor még ruhát vásárolni se jártam el egyedül. Nekem ez mindig társas program volt, és most is élvezem a barátnős/barátos vásárlásokat, de egy ponton rákényszerültem, hogy egyedül menjek, és utólag kiderült, hogy nagyon jó kaland egyedül shoppingolni. Senkihez nem kell alkalmazkodni, oda megyek, ahova akarok, addig próbálgatok, ameddig akarok stb. Ilyen tevékenység még a sportolás, a céltalan sétálás vagy akár a teázás, az evés is. Néha olyan jó egyedül beülni valahova – nem flancos randihelyekre gondolok, hanem egy egyszerű kávézóra vagy egy gyorsétteremre. Nem nagy dolog, de nekem ezek a programok már egyfajta minőségi kikapcsolódást jelentenek.

A következő szint, amit meg fogok ugrani, az a fagyizás lesz. Mindig is utáltam egyedül fagyizni. Ha fagyizni szerettem volna, és megkérdeztem az aktuális embert, aki éppen velem volt, hogy akar-e fagyizni egyet, és a válasz az volt, hogy nem, de te egyél nyugodtan, na attól mindig kivert a víz. Nem tudom miért, de nekem ez mindig szigorúan társas tevékenység volt. Szóval idén nyáron legyőzöm magam, és el fogok menni egyedül fagyizni! Egyszer pedig el fogok menni egyedül nyaralni is, mert egyrészt kíváncsi vagyok rá, hogy milyen élmény lesz, másrészt pedig biztos vagyok benne, hogy a hasznomra fog válni.

Pálóczi Bogi

Kép és szöveg: Glitter and Fat

  • 0
  • Nyomtatom