Szilveszteri szerencsehozó malackák és lóherék

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

Több blogon láttam már ezeket a túrós-burgonyás tésztából készült malackákat. Nagyon egyszerű recept, ha a krumpli megfőtt és kihűlt, pillanatok alatt össze lehet állítani a tésztát, aztán egy órát pihentetni, és már szaggathatjuk is. Maga a mintázás kicsit pepecselős, de annyira jópofák szerintem, hogy élvezet készíteni, akár gyerekek bevonásával is.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg áttört túró
25 dkg áttört főtt burgonya
1-2 tk só
1 egész tojás a kenéshez
tökmag, napraforgómag a díszítéshez

Elkészítés:
Elmorzsoljuk a vajat a liszttel. Hozzáadjuk a sót, a krumplit és a túrót, majd összegyúrjuk. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, utána lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastagságra kinyújtjuk, és szaggatjuk.

A lóheréhez pici szív alakú formára van szükség, a malackához 3 különböző méretű kör alakú szaggató szükséges: a legnagyobb lesz az arca, a legkisebb az orra, szívószállal kilyukasztva, a középső méretből feleannyi kell, mint a többiből, mert négyfelé vágva ez lesz a malacka füle.

A lóheréket középen összenyomjuk, tojással lekenjük őket, majd rájuk ragasztjuk a tökmagot. A malackánál először lekenjük a legnagyobb korongot, utána ragasztjuk rá az orrát és a fülét, majd így is lekenjük, végül ráragasztjuk a napraforgómagokat (a szemeket).

Sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük a malackákat és a lóheréket, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket 20-25 percre.

  • 0
  • Nyomtatom