Humusz – az alaprecept és öt változat

Gréta Stőhr, De finom!, Receptek rovat

A keleti eredetű, csicseriborsó alapú fűszeres krém nemcsak egészséges, hanem eszméletlenül finom is. Előételként vagy mártogatósként, pitával vagy akár tortillachipsszel is remek.

A csicseriborsó krém alapreceptje egyszerű. Tegyél az aprítóba főtt vagy konzerv csicseriborsót, (növényi) joghurtot, fokhagymát, citromlevet, szezámkrémet (tahini), sózd és borsozd meg, majd olívaolajat lassan, folyamatosan hozzáadagolva addig turmixold, amíg krémes nem lesz.

Ebből kiindulva, különféle fűszerek hozzáadásával merőben más ízesítésű humuszokat alkothatunk. Kiegészíthetjük madras curry fűszerkeverékkel és aprított korianderlevéllel, összeturmixolhatjuk lime-lével és pár zöld olívabogyóval, vagy megbolondíthatjuk garam masalával és za’atar fűszerrel, a tetején karamellizált hagymával.

A csicseriborsó krém céklával is nagyon finom: a csicseriborsóhoz és a joghurthoz adj főtt, sült vagy nyers céklát, kaporral, fokhagymával, sóval és borssal fűszerezd, és az olívaolajat lassan hozzáadagolva turmixold össze.

A paprikáshoz süss meg egy piros kápiapaprikát és egy fej fokhagymát. Tedd az aprítóba a csicseriborsót, a sült fokhagymából kinyomkodott krémet, a paprikát, és citromlével, sóval és borssal ízesítsd.

Forrás: Gréta konyhája

  • 0
  • Nyomtatom