Kétféle csirkemell fűszeres-csilis batátával

Czakó Mariann, De finom!, Receptek rovat

A mai ebéd főszereplője a batáta, azaz az édesburgonya volt. E növény gumója különlegesen finom: enyhén édes, közben savanykásan csípős… Érdemes megkóstolni! Nemcsak finom, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezúttal aszalt szilvás és juhtúrós csirkemellet készítettem hozzá.

Göngyölt csirkemell

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemell filé
  • 1 csom. szeletelt bacon ( kb. 20 szelet)
  • bors
  • 10-15 dkg aszalt szilva
  • pici fahéj
  • 10 dkg juhtúró
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A húst először félbevágjuk és jól kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk.
  2. A juhtúróba belenyomjuk a fokhagymát és jól összekeverjük, az aszalt szilvákat előkészítjük.
  3. Az alufóliára ráterítünk kb. 5 szelet bacont. Erre kerül a csirkemell, annak a közepére pedig a juhtúró, illetve az aszalt szilva, kis fahéjjal megszórva.
  4. Az alufólia segítségével feltekerjük, majd mindkét végét szaloncukorszerűen megcsavarjuk.
  5. Tepsibe rakjuk és 180 fokon 30 percig sütjük az alufóliában, aztán még pár percet pirítjuk alufólia nélkül, amíg a bacon szép piros, ropogós nem lesz.

Fűszeres-csilis batáta

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb édesburgonya
  • olívaolaj
  • citromlé
  • durva szemű tengeri só
  • frissen őrölt színes bors
  • csilipehely
  • kis darab reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál nádcukor

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, és kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk.
  2. Egy tűzálló tálat kikenünk pár csepp olívaolajjal, és belesorakoztatjuk a batátaszeleteket.
  3. Meglocsoljuk citromlével, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, csilivel, ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a nádcukrot (ez szépen rákaramellizálódik) és a végén még megszórjuk egy kevés olívaolajjal.
  4. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megpuhul, és a szélei szép pirosra sülnek.

Különlegesen finom, enyhén édes, közben savanykásan csípős. Rengeteg vitamint (A-, B-, C-) és ásványi anyagot (kálium, magnézium, réz, mangán) tartalmaz, ezenkívül finom, és nem utolsó sorban alacsony a kalóriatartalma (100g/117kcal).

Forrás: Mariannkonyha

  • 0
  • Nyomtatom